eerbetoon aan oude spoorlijn

Een lezing, een boek en een monument voor een oude spoorlijn. Bijna 80 jaar na het sluiten van de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer – Ommen (OLDO) brengen Wim Gerrits en Bert Terlouw het verdwenen Sallandse erfgoed weer een beetje tot leven.

De spoorlijn

In 1910 werd de OLDO geopend. De treinen reden vanaf toen van Deventer naar Ommen via Diepenveen, Wesepe, Raalte en Lemelerveld. Plannen om de spoorlijn door te trekken naar Hoogeveen zijn nooit doorgevoerd.

In 1935 werd de OLDO weer gesloten wegens gebrek aan belangstelling. Niet lang daarna werd de spoorlijn opgebroken. Toch is de OLDO niet helemaal verdwenen. Langs de oude route vind je nog overblijfselen van het traject. Een daarvan is bijvoorbeeld de spoorbrug in Raalte.

Het boekje

Drie jaar geleden werd de eerste lezing over de oude spoorlijn gegeven in Bibliotheek Raalte. Wim Gerrits en Bert Terlouw kwamen door het succes van de eerste lezing op het idee om een boekje uit te brengen over de OLDO. Donderdag 19 september aanstaande wordt het eerste exemplaar overhandigd tijdens de laatste lezing over de spoorlijn.

In het boekje staan twee wandelroutes die je langs de oude route van de spoorlijn voeren. De eerste loopt van Deventer naar Raalte. De tweede gaat van Raalte naar Ommen. De 55 kilometer lange tocht neemt je mee door het Sallandse land en langs de overblijfselen van de spoorlijn.

Monument

Naast het schrijven van het boekje besloten Terlouw en Gerrits ook een monument te maken voor de OLDO. Dit monument wordt gemaakt van oude onderdelen van de spoorlijn en zal worden geplaatst bij de oude OLDO spoorbrug in Raalte.

Wie meer wil weten over de OLDO, het boekje of het monument kan op 19 september om 20.00 uur naar de lezing in Bibliotheek Raalte. Entreegeld voor leden van de bibliotheek is drie euro. Niet-leden betalen vijf euro. Het boekje zal tijdens de lezing in beperkte oplage te koop zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.