de politiek van hier onvoldoende invloed

[i]In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 bieden wij van Salland Centraal alle lokale politieke partijen een podium. We hebben alle partijen enige tijd terug aangeschreven en gevraagd of ze mee wilden doen aan een nieuwe rubriek op Salland Centraal: De politiek van hier. Bijna alle partijen uit de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte hebben toegezegd hun medewerking te verlenen. De opzet? [/i]

Elke partij krijgt bij toerbeurt gelegenheid om zijn licht te laten schijnen over een bepaald politiek, maatschappelijk of sociaal onderwerp. De partijen bepalen zelf de inhoud en het onderwerp van het stuk. Op het stuk kunnen lezers en andere politieke partijen vervolgens weer reageren. Zo kan een hele mooie interactie ontstaan tussen de volksvertegenwoordigers en hun (potentiële) kiezers.

De tekst hieronder is van VVD Olst-Wijhe, die partij trapt de serie af. De tekst is niet geredigeerd en exact zoals die aan ons is aangeleverd. We bundelen alle verhalen in het dossier De politiek van hier, zodat ze je altijd nog eens terug kunt lezen. Enfin, het woord is aan de VVD uit Olst-Wijhe.

Onvoldoende invloed op wat gemeente doet!

De VVD Olst-Wijhe heeft in april/mei van dit jaar een leefbaarheids onderzoek in de gemeente Olst-Wijhe laten uitvoeren door AIDA Communicatie, onderdeel van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor dit onderzoek zijn specifiek alle maatschappelijke organisaties en verenigingen in de gemeente benaderd en daarnaast kon iedere inwoner een enquête op internet invullen en hebben studenten van de Hogeschool Windesheim inwoners op de markt ondervraagd.

De VVD Olst-Wijhe heeft gevraagd te onderzoeken hoe belangrijk de inwoners van Olst-Wijhe de verschillende leefbaarheids aspecten vinden, maar ook waarop bezuinigd zou kunnen worden en hoe men in de praktijk de relatie burger-bestuur ervaart.

Op de vraag of burgers voldoende invloed hebben op datgene wat de gemeente doet, antwoordden 34% van de respondenten het hiermee zeer oneens of oneens te zijn en bijna 40% beantwoorden de vraag neutraal! Later meer over de relatie burger-bestuur, maar eerst enkele andere resultaten.

Leefbaarheid

Er is onderzoek gedaan naar de beleving van de inwoners van Olst-Wijhe op het gebied van de volgende beleidsterreinen: Veiligheid, Wonen en Verkeer, Voorzieningen, Milieu & Landschap, Economie & recreatie.

Binnen het leefbaarheids aspect Veiligheid vind ruim 90% een goede en accurate ambulancezorg en brandweer zeer belangrijk. De politie scoort een lager percentage en de respondenten gaven ook aan ontevreden te zijn over de zichtbaarheid van de politie m.b.t. controle en handhaving.

Wonen in kleine kernen moet meer prioriteit krijgen en de prijs van een starters woning mag zich volgens 52% van de respondenten bewegen tussen 100 en 150.000 euro.

Meer dan 70% vindt vrijheid in woningbouw belangrijk, maar individuele respondenten vinden, dat de gemeente nog te veel voorschriften hanteert.

Naast de reguliere bus- en spoorlijnen worden de buurtbus en regiotaxi als belangrijke aanvullende openbaar vervoersvoorzieningen gezien.

De aanwezigheid van sociaal culturele accommodaties, en daarmee samenhangende activiteiten, wordt door 83% van de respondenten als (zeer) belangrijk ervaren; evenzo de aanwezigheid of aanleg van “Snel Internet” en het aanbod van zowel basis- als voortgezet onderwijs.

Het gescheiden inzamelen van afval zou volgens de respondenten nog verder uitgebreid moeten worden; 88% vindt gescheiden afvalinzameling (zeer) belangrijk!

De overlast van hondenpoep wordt in relatie tot het betalen van hondenbelasting als probleem ervaren. Wat de VVD Olst-Wijhe betreft moet de overlast voorkomen worden door de hondenbezitter zelf en de hondenbelasting worden afgeschaft!

De actieve opstelling van de Wijhese ondernemers verdient volgens respondenten een pluim, in tegenstelling tot het heffen van toeristenbelasting: “beloon de vakantieganger!”, werd als harte kreet genoteerd, hetgeen de VVD Olst-Wijhe alleen maar kan onderschrijven.

Het verder ontwikkelen van recreatieve voorzieningen vinden 65% van de respondenten belangrijk, hoewel er ook kanttekeningen werden geplaatst bij het realiseren van grootschalige voorzieningen.

Interesse in nog meer resultaten? Blijf de media en de website staging2.olst-wijhe.vvd.nl volgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.