de politiek van hier jeugdsportsubsidie

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 bieden wij van Salland Centraal alle lokale politieke partijen een podium. We hebben alle partijen enige tijd terug aangeschreven en gevraagd of ze mee wilden doen aan een nieuwe rubriek op Salland Centraal: De politiek van hier. Bijna alle partijen uit de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte hebben toegezegd hun medewerking te verlenen. De opzet?

Elke partij krijgt bij toerbeurt gelegenheid om zijn licht te laten schijnen over een bepaald politiek, maatschappelijk of sociaal onderwerp. De partijen bepalen zelf de inhoud en het onderwerp van het stuk. Op het stuk kunnen lezers en andere politieke partijen vervolgens weer reageren. Zo kan een hele mooie interactie ontstaan tussen de volksvertegenwoordigers en hun (potentiële) kiezers.

Deze editie is de beurt aan PvdA Raalte. Hieronder hun bijdrage

Over de bezuinigingen op de sport blijft in Raalte commotie bestaan. De dreigende sluiting van zwembad De Tippe, waartegen veel inwoners in het geweer zijn gekomen, is gelukkig door de gemeenteraad voorkomen. Vanaf 2014 worden de tarieven voor de huur van sportvelden en sportzalen verhoogd, waardoor sportverenigingen voor hogere uitgaven worden geplaatst.

In de raadsvergadering van 26 september a.s. staat opnieuw het punt van bezuiniging op jeugdsportsubsidie op de agenda. Voor de PvdA een belangrijk onderwerp.

Het is om heel veel redenen goed dat kinderen sporten. Los van de persoonlijke (talent-) ontwikkeling, het leren omgaan met winst en verlies, het samenwerken en rekening houden met anderen etc. is bewegen van belang voor de gezondheid en welzijn. Er is een directe relatie tussen sporten en gezondheid, en ook in Raalte neemt het aantal kinderen met overgewicht toe. Sportdeelname moet dan ook zoveel mogelijk gestimuleerd worden.

Bezuinigingen op de jeugdsportsubsidie hebben tot gevolg dat verenigingen minder inkomsten krijgen, waardoor ze genoodzaakt zullen worden de contributie te verhogen. Dit wordt nog eens versterkt door de omstandigheid dat de verenigingen meer moeten gaan betalen voor velden en zaalhuur.

Deze maatregelen zullen leiden tot ledenverlies bij de sportverenigingen. (wordt voor sommigen te duur)

Voorstellen van de PvdA om van deze bezuinigingen af te zien hebben het de afgelopen jaren in de gemeenteraad niet gehaald door de tegenstem van CDA en Gemeentebelangen, maar uiteindelijk hebben ook deze laatste partijen het college gevraagd in overleg met de sportverenigingen te bekijken of andere bezuinigingen mogelijk zijn, maar wel binnen het budget voor sport.

Het voorstel dat er nu ligt gaat uit van een halvering van de jeugdsportsubsidie en het resterende bedrag te halen uit het budget voor sportstimulering.

Met sportstimulering wordt, in nauwe samenwerking met de sportverenigingen, geprobeerd te bereiken dat zoveel mogelijk basisscholieren gaan bewegen. De doelstelling zoals de gemeente die zelf formuleert luidt: “verminderen van bewegingsarmoede, het tegengaan van overgewicht en het bevorderen van gezond gedrag en het bevorderen van sociale participatie”.

Precies de doelen die we ook met het instrument van jeugdsportsubsidie willen bereiken. Kortom: hiermee komen we van de regen in de drup. Het resultaat zal zijn dat minder mensen sporten en dat op langere termijn de kosten veel hoger zullen zijn.

Wij zullen blijven proberen het voorstel bij te schaven en tot een voor Raalte beter resultaat te komen.

PvdA Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.