de politiek van hier “allemaal een pot nat”

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 bieden wij van Salland Centraal alle lokale politieke partijen een podium. We hebben alle partijen enige tijd terug aangeschreven en gevraagd of ze mee wilden doen aan een nieuwe rubriek op Salland Centraal: De politiek van hier. Bijna alle partijen uit de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte hebben toegezegd hun medewerking te verlenen. De opzet?

Elke partij krijgt bij toerbeurt gelegenheid om zijn licht te laten schijnen over een bepaald politiek, maatschappelijk of sociaal onderwerp. De partijen bepalen zelf de inhoud en het onderwerp van het stuk. Op het stuk kunnen lezers en andere politieke partijen vervolgens weer reageren. Zo kan een hele mooie interactie ontstaan tussen de volksvertegenwoordigers en hun (potentiële) kiezers.

Deze editie is de beurt aan VVD Olst-Wijhe. Hieronder hun bijdrage

Allemaal een pot nat: Dat was de reactie van meerdere deelnemers op de vraag: “Als u niet gaat stemmen, wat is dan de reden daarvoor?” Het was één van de vragen in het Leefbaarheidsonderzoek, wat de VVD Olst-Wijhe heeft laten uitvoeren in het late voorjaar van 2013 door AIDA Communicatie, onderdeel van de Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Overigens geeft 55% van de ondervraagden aan de verschillen tussen de lokale partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Olst-Wijhe wel te kennen. Afgezet tegen het opkomst percentage van 57% van de stemgerechtigden tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2010 zouden nu alle alarmbellen van de bij het openbaar bestuur betrokken mensen, maar ook zeker bij de kiezers zelf, moeten afgaan!

Op welke democratische legitimatie stevent in maart 2014 de nieuw gekozen gemeenteraad af?

Bijna de helft van de kiezers geeft aan geen kennis van de partij politieke standpunten te hebben en meer dan 40% van de kiezers in 2010 interesseerde het niet door wie zij werden vertegenwoordigd in het gemeentebestuur…! Zij namen niet de moeite om te stemmen…!

In het verlengde hiervan is het niet vreemd, dat 34% van de respondenten vindt, dat burgers onvoldoende invloed hebben op datgene wat de gemeente doet.

Toch vindt ruim 40% van de ondervraagden, dat de gemeente goed wordt bestuurd; een vergelijkbaar percentage beantwoordde de stelling neutraal. Het vertrouwen in het college van B & W (50%) is groter dan het vertrouwen in de gemeenteraad (41%), waarbij een enkele ondervraagde opmerkte het niveau van veel raadsleden te laag te vinden.

“Beslissingen moeten genomen worden door mensen met voldoende kennis en inzicht”, werd als hartenkreet of……verzuchting genoteerd! En daar ligt nu juist een actieve rol voor de kiezer.

Is het reëel te verwachten, dat een raadslid overal verstand van heeft? Bovendien is het vervullen van het raadslidmaatschap een activiteit, die vervuld wordt in de vrije tijd, naast reguliere werkzaamheden en andere familie, sociale en bestuurlijke activiteiten.

Het gemeentelijk beleid gaat over tal van beleidsterreinen wat de burger direct of indirect raakt:

Woon- en leefomgeving, Veiligheid, waaronder brandweer en ambulancezorg, Onderwijs, Welzijn, Sport, Zorg, Voorzieningen, Landschap, Milieu, lokale belastingen etc..

Kiezers met specifieke of praktische kennis of ervaring met deze beleidsterreinen zouden actief de politieke partijen en bewegingen moeten informeren (en niet alleen in verkiezingstijd); dat geldt even zozeer voor alle maatschappelijke organisaties, verenigingen en belangengroeperingen. Nog beter is het om lid te worden van een politieke partij, zodat de aanwezige kennis gedeeld kan worden met de politieke vertegenwoordigers. De VVD Olst-Wijhe staat open voor alle liberaal georiënteerde mensen, die een kwaliteitsimpuls voor het goed laten functioneren van het lokale openbare bestuur kunnen en willen betekenen.

Interesse in nog meer onderzoeksresultaten of de lokale VVD? Ga naar: staging2.olst-wijhe.vvd.nl

Eén pot nat? Kijk voor verschilpunten met de PvdA, het CDA en GB Olst-Wijhe op de website!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.