column goos lier deventer dubbelstad

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland laat zijn licht met enige onregelmatigheid schijnen over Salland. Geen geschiedkundig verhaal, maar meer een ‘huidige stand van zaken’ om vandaar uit naar de toekomst te kunnen kijken. Want het platteland gaat er snel anders uit zien. Minder boeren, dat is zeker. Maar wat dan wel? Andere bedrijvigheid? Toerisme? Natuur? Deze week vertelt Goos over Deventer Dubbelstad.

Er wordt gesproken over Deventer Dubbelstad, wat wil zeggen twee even grote delen aan beide kanten van de IJssel. Voor de zekerheid koopt de gemeente in die tijd ook nog even landgoed De Haere, ook al ligt het in de gemeente Olst, ook met de gedachte om toch maar vooral voldoende grond te hebben voor de uitbreiding van de stad.

Twintig jaar later blijkt zo in eens dat Nederlanders kampioen gezinsplanning zijn geworden. Het aantal kinderen per gezin vliegt naar beneden. De hoge groeipercentages worden bijgesteld. Het aantal gezinnen blijft eerst nog wel groeien en door de toegenomen welvaart willen we grotere woningen, bij voorkeur op de grond met een tuin. Kortom, ook rond het jaar 2000 is er vanuit de stad nog steeds een grote honger naar grond.

Dan doet zich iets merkwaardigs voor. Het rijk vindt dat we zuinig moeten zijn op ons landelijk gebied en dat iedere gemeente het grondgebied waar gebouwd mag worden krap moet begrenzen. Gemeenten doen dat ook, maar deze krapte leidt er toe dat de grondprijzen heel hoog worden. Projectontwikkelaars en gemeenten verdienen veel geld aan deze kunstmatig gecreëerde krapte op de markt voor bouwkavels. En als ergens veel geld aan te verdienen is blijken mensen het zicht op de realiteit te verliezen. Iedere gemeente afzonderlijk vindt zich zelf zo aantrekkelijk, dat ze allemaal verwachten harder te kunnen groeien dan de anderen. De kijk die stedelijke gemeenten hebben op het buitengebied wordt helemaal vertroebeld door geld.

Nu we sinds 2008 hebben ontdekt dat we elkaar heel erg voor de gek hebben gehouden als het gaat om de behoefte aan nieuwe woningen, nieuwe kantoorgebouwen en industrieterreinen kan er vanuit de stad zo in eens weer op heel andere manier gekeken worden naar het landelijk gebied. ‘Wat is dat landelijk gebied mooi.’ Bovendien wonen er veel mensen die op een directe manier de mensen uit de stad van dienst willen zijn, denk aan streekproducenten en aan zorgboerderijen.

Uit onderzoek van de Rijks Universiteit van Groningen blijkt dat bij de keuze van zowel agrariërs als niet agrariërs in het buitengebied voor nevenactiviteiten er vaak heel andere dan economische motieven een rol spelen, zoals het anderen naar de zin willen maken, het ontmoeten van mensen enz. Wat prettig dat die Dubbelstad er niet is gekomen en dat De Haere bij Olst nu zo’n prettige plek is om te recreëren.

Goos Lier

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.