bennie jolink wil 40 jaar normaal vol maken

“Ik doe dat uit voorzorg”, zei Bennie Jolink direct na afloop achter de colissen. Het optreden in Raalte was hem goed bekomen. “Ik hoop dat je aan mij kon zien dat ik het ook de derde keer achter elkaar nog steeds prachtig vindt”, maar dan, na een korte pauze: “Maar als je me drie weken geleden gevraagd had of ik hier zou staan… Ik ben er de man niet naar een optreden af te zeggen, dus ik neem gewoon de hele medicijnkast mee.” Hij kwam het podium af met een mechanische pufmachine.

Die medicijnkast bestond dit voorjaar onder meer uit prednison, een paardemiddel dat wordt gebruikt om astma te onderdrukken. “Want als ie een hoestbui krijgt tijdens het optreden, dan kunnen we het verder wel vergeten”, zegt Willem Terhorst direct na het optreden. Met ‘het café’ leidde hij tijdens het optreden de aandacht even af van Bennie, “die dan even aan de zuurstof zit.”

Jolink: “In de zomer hebben we een grote vakantiewoning gehuurd, met zwembad er bij en alles. Alle kinderen waren er. En de kleinkinderen. Dat heeft me goed gedaan. Daar ben ik van opgeknapt. Wat dat betreft is astma een rare ziekte. Als je er geen last van hebt, ben ik net als anderen. Maar ja, dan ga ik de sportschool in en train ik me helemaal over de kop. Nou, dat is dus nu wel afgelopen. De jaartjes gaan tellen.” Jolink wordt vrijdag 67 jaar.

67 Jaar, pensioengerechtigd. “Ach, mensen om me heen zeggen dat ik gek ben dat ik dit allemaal nog doe. Laatst was mijn zoon Gijs er. Ik zeg ‘als je koffie wil, moet je het zelf maar even zetten’. Ik had die avond er voor opgetreden. Hij zei dat ik gek was. ‘Voor het geld hoef je het toch niet meer te doen.’ Maar wat denk je, dat ik me dit werk laat af pakken? Ik had het daar met motorcrosser Daniël Willemsen ook over, die hef alles al gewonnen, was zwaar gewond na een val, maar wilde ook gewoon weer terug naar de top. Daniël en ik, wij waren het wel eens.”

Het was Hemelvaart 1975 toen Normaal voor het eerst op de planken stond. “In 2015 wil ik er nog staan met de band. En daarna? Als ik me voel zoals nu hier op Stöppelhaene, dan ga ik gewoon verder. Maar met mijn broers en zussen had ik het ook al over andersoortige optredens. Met Willen en Jan wat akoestische dingen doen of zo. Maar waar hebben we het over. BB King deed 250 optredens per jaar. En toen die 80 werd, deed hij het wat kalmer aan. Ging ie terug naar 100.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.