Home / archiefcentraal / wijhenaar is financieel beleid gemeente zat

wijhenaar is financieel beleid gemeente zat

“In Olst-Wijhe betaal je 738,31 euro voor een meerpersoonshuishouding, in Raalte betaal je 577,31 euro . Een verschil van 160 euro. In Olst-Wijhe komen de kosten van de hondenbelasting daar nog eens boven op. Voor één hond is dat 41,77 euro, voor twee honden is dat een bedrag van 100,97 euro. Dat zijn de extra uitgaven, die een hondenbezitter in deze gemeente moet maken. Ga je uit van één hond, dan is het verschil ruim 200 euro per jaar,” stelt Kral.

“Toch is de gemeente Olst-Wijhe niet bepaald het Wassenaar van Overijssel. Eén van de voormalige burgemeesters van de gemeente Wijhe, de heer Polderman, kenmerkte Wijhe als een arbeidersdorp. Voor Olst geldt dat niet veel minder. Dat houdt in dat veel mensen met een relatief laag inkomen deze hoge gemeentelijke lasten moeten betalen. Dit tast hun koopkracht, in een tijd van hoge inflatie en stijgende voedselprijzen, behoorlijk aan.”

“De kosten van levensonderhoud worden nog eens extra verhoogd door de stijgende energieprijzen. Veel huishoudingen werden na de voorafgaande strenge winter geconfronteerd met een extra hoge energieafrekening van honderden euro’s,” aldus Kral.

De Wijhenaar heeft de balen van de hoogte van de lasten: “De gemeente moet maar eens pas op plaats maken met stijging van de gemeentelijke lasten. De kostenverhogingen mogen niet hoger zijn dan het inflatieniveau. De inwoners van Olst-Wijhe krijgen in het kader van de gemeentelijke heroverwegingen al genoeg voor de kiezen.”

Kral somt op: “Het plan Noordmanshoek is een beoogd industrieterrein, hier is 4,2 miljoen euro afgeboekt. Bij de doorverkoop van de grond voor het medisch centrum aan een projectontwikkelaar is een ton verloren. Bij de gronden van het akkerbedrijf, moet er meer dan 24.600 euro aan rente per jaar betaald worden. Dat is extra zuur, omdat de gemeente voor het komend jaar 1,6 miljoen wil bezuinigen. Voorgestelde bezuinigingen van 2 ton op het zwembad; bij 40.000 euro op de bieb, een bedrag voor de kinderboerderij, 64.000 euro op de minima. Ga zo maar door. De gemeente zit al financieel zwaar weer, deze rentelast van de onverkoopbare grond komt er nog eens boven op! We zij een van duurste gemeenten van Salland. De gemeentelijke belasting is 100 euro hoger dan die in Raalte. De hondenbelasting komt er nog boven op.”

“Ook ontbreekt het in deze gemeente aan goedkope huurwoningen in de sociale woningbouw. Veel starters en ouderen kunnen geen passende, op hun budget afgestelde, woning vinden. De gemeente wil binnenkort starten met een marketingcampagne om meer inwoners te trekken. Als je de plannen leest, wordt deze groots opgezet. Als de gemeente zich onderscheidt door de duurste gemeente van de regio te zijn met een gebrek aan betaalbare woningen, dan heeft deze campagne een geringe kans op succes,” besluit de Wijhenaar.

Lees ook

Bibliotheek Salland weer helemaal open

REGIO – Sinds maandag 27 september zijn de vestigingen van de Bibliotheek Salland weer volledig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.