salland te kiek stoppelhaene

gstgave maar de boerenbevolking gaf een deel van de oogst in natura, in de vorm van zes garven ofwel een “gast” rogge. Die rogge werd met boerenwagens opgehaald en meegevoerd in de Stöppelhaene-optocht. Daarna werd de rogge gedorst en ontving de geestelijkheid de opbrengst van het verkochte graan en stro.”

“Hoe werd dat dan verdeeld,?” zou je je kunnen afvragen. “Wel: heel simpel: aan elke gast rogge werd een kaartje bevestigd met de naam van de dominee of de pastoor. Op de foto nog duidelijk te zien.”

De Stöppelhaenefeesten trokken vanaf het begin grote drommen bezoekers naar Raalte, vooral tijdens het oogstfeest en het corso op donderdagmiddag. Naast zittribunes werden er op de Grote Markt ook sta-tribunes gebouwd om alle belangstellenden een plaatsje te kunnen geven. Daar konden ze genieten van het programma: het dorsen, rogge binden en daarna de traktatie in de vorm van een “glaassie zuut” bezongen in het Stöppelhaenelied. Dan kwam de optocht voorbij. Hier een plaatje uit de zestiger jaren van een jeugdgroep uit Broekland. De man in donderblauwe boerenkiel is Harm Ogink, voorzitter van het oogstfeestcomité, die jarenlang de prijskaarten op de wagens bevestigde.

Uiteraard gebeurde er naast het oogstfeest op de Grote Markt nog veel meer tijdens Stöppelhaene. Zo was er in 1953 in het Annahuis een tentoonstelling van vogels en tropische dieren. Dat was een spannend gebeuren, zo lezen we in het Overijsselsch Dagblad van eind augustus:

Er is in feestvierend Raalte ook een show van planten, vogels en tropische dieren in de Annaschool. Een aap, die daar bij hoort, was gisterochtend ontsnapt en is door de stad gaan kuieren. Toen de achttienjarige Nettie Lovink, dochter van de groepscommandant van de Rijkspolitie, tegen acht uur de trap van het ouderlijk huis opliep, kwam ze daar de aap tegen. Luid gillend rende het meisje de trap weer af. De aap, die niet minder geschrokken was, ging er via het dakraampje weer vandoor en is drie uur later bij schoenmaker Norel in de schuur gepakt. De jongens “van de Bonke”, van koster Jansen, hebben het beest gevangen! Ze hebben hem een jas over de kop gegooid”.

Kijk, dat was nog eens heldhaftig optreden. Hoe anders is het vandaag de dag nu er meer dan vijftig man bewakingspersoneel nodig is om de jeugd in toom te houden als op vrijdagmiddag een paar jochies liedjes komen zingen.

Overigens: in het pand van Bloemen Korbeld, ingang Domineeskamp, is tijdens Stöppelhaene een grote expositie van oude foto’s door Jos Segbers, samen met de Historische Vereniging Raalte en Omstreken: “Groeten uit Raalte”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.