salland te kiek raalte vanuit de lucht

In de serie historische foto’s deze week een opname vanuit de lucht, gemaakt in 1935, bijna 80 jaar geleden. Hierop is ongeveer 60% van het hele dorp Raalte afgebeeld, zoals het er toen van bovenaf uitzag. De foto komt uit het gemeentearchief van Raalte en is gemaakt door de dienst luchtfotografie van de vliegbasis Soesterberg.

Duidelijk is onderaan het kanaal te zien met links de Daggertsbrug en helemaal onderaan nog een klein stukje van de Leeren Lampe. Aan de overzijde van het kanaal is de Brugstraat afgebeeld. Te zien is hoe deze naar rechts afbuigt om over te gaan in de Grotestraat met links de Deventerstraat. Vanaf de Daggertsbrug is ook de Marktstraat, bekend als de Achterweg, te zien: deze loopt schuin rechts naar boven.

Aan de overzijde van het kanaal van links naar rechts zie je het betonbedrijf van Reefman en als je goed kijkt zie je erachter het gereed product opgestapeld liggen: betonnen ringen voor rioleringen. Naast Reefman is houthandel en -zagerij Peters te zien. Ongeveer in het midden aan de overzijde van het kanaal een metalen zogenaamde Romney- of Nissenhut waar in latere jaren Pronk zijn Wasserij Salland exploiteerde. Rechts ernaast het pand dat we nog wel kennen van fietsenmaker Van de Vegte.

Naast het pand van Van de Vegte de opslagruimte en de loods van Openbare Werken van de gemeente Raalte en daarachter het terrein van de gemeentelijke gasfabriek met het ronde gasresevoir. Het gas werd aan de Raalter huishoudens geleverd via een meter waarin je op gezette tijden een kwartje moest stoppen om het geleverde gas af te rekenen.

Kijken we vanaf de gasfabriek naar links, dan zien we boven Reefman en Peters de oude begraafplaats. Deze dateert van 1827 toen het van rijkswege verboden werd binnen de bebouwde kom te begraven. De toen gekozen locatie was ruim buiten het dorp! De begraafplaats is opgedeeld in een algemeen en een katholiek gedeelte. Na de oprichting in 1827 ontstond de nodige deining omdat de katholieken er geen eretekens zoals een kruis mochten plaatsen, zulks in tegenstelling tot eerdere toezeggingen van burgemeester Stolte. De begraafplaats is in de zestiger jaren geruimd om plaats te maken voor het parkeerterrein Marktstraat.

De Marktstraat kende overigens in 1935 vrijwel geen bebouwing, zoals op de foto duidelijk te zien is. Ook de Nieuwe Markt bestond nog niet. Midden boven de Grote Markt met op de hoek het pand van kapper Van der Weegh. Ertegenover het terrein van Houthandel Koelen, ook wel de Kippenmarkt genoemd. Hier staat nu het Kulturhus.

Om te laten zien dat Raalte in de jaren ervoor nauwelijks veranderd is, ook een plaatje van de oudste kadasterkaart van het dorp, uit 1832, een eeuw voordat de luchtfoto werd gemaakt. Rechts begrensd door de Achterweg (Marktstraat) en links daarvan de Brugstraat, overgaand in de Grotestraat en de Herenstraat om aan het eind weer uit te komen op de Achterweg. De opschriften op de kaart zijn veelal in het Frans, zoals de aanduiding Eglise voor de Plaskerk. Dat komt omdat de kaart al in 1812 is getekend, in de Franse periode, de officiële taal was toen Frans.

De oude kadasterkaart en de foto uit 1935 geven duidelijk aan dat er in Raalte in 100 jaar niet heel veel veranderd is. Daarna is de ontwikkeling wel heel snel gegaan.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.