salland te kiek de volharding

Dit keer in onze historische rubriek wat plaatjes uit Heeten. “Ik heb er een paar uitgezocht,” vertelt Geert Hannink van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. “Twee van het 35-jarig jubileum van de zuivelfabriek De Volharding in 1952. Het 25-jarig jubileum is niet gevierd vanwege WO-II. De ene foto toont het jubilerende bestuur dat geluk gewenst wordt, het tweede plaatje is een prachtige opname van de feestdis voor de leden, leveranciers van de melk, met hun dames die overigens gezellig bij elkaar gekropen zijn. Wat opvalt is het grote aantal dames dat nog de knipmuts draagt: 60 jaar geleden inmiddels.”

“De beide andere foto’s zijn gemaakt ter gelegenheid van de ontvangst van de laatste melk in de melkbus, waarna er werd overgeschakeld op aanvoer per tankwagen. De laatste melkbus, versierd met een strikje, wordt door de melkrijder naar de fabriek gedragen.”

De zuivelfabriek in Heeten is gefuseerd met de Raalter fabriek De Hoop en vormde zo de combinatie HOVO. De Hoop was overigens een jaar ouder dan de fabriek in Heeten. Daarom werd in 1951 het 35-jarig jubileum gevierd, uiteraard met een feestlied, waarvan het eerste vers luidt:

[i]Wij zijn hier in deze tent

Zijn in ons element

Bij ’t 35-jarig feest

‘t Is nooit zo mooi geweest

De Raalter Melkfabriek

De directeur zo sympathiek

Hij viert zijn zilv’ren jubilee

Zingt daarom allen mee.[/i]

Herken je mensen op de foto’s? Of heb je een verhaal of anekdote dat bij de foto’s past? Vertel het ons graag! Dat kan hier en op Facebook.com/sallandcentraal

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.