reacties op onze site onder de loep

“Naar aanleiding van nieuwsberichten op Salland Centraal en de daarbijbehorende reacties vond ik het wel tijd om hier ook eens op te gaan reageren. Het gaat mij vooral om de reacties van Hans de Kort en Marjan als het gaat om politieke kwesties,” dat is het begin van een lange, uitgebreide, hoogst interessante en soms aardig wetenschappelijke analyse op reacties die onze website geplaatst worden. Hieronder gaat de analyse verder.”

Dit is een ingezonden brief. Naam van auteur bij redactie bekend. (deze info is later en naar aanleiding van veel reacties toegevoegd.)

“Marjan zegt bijvoorbeeld dat ‘veel Sallanders zich totaal niet druk maken over wat er zoal, politiek gezien, in de gemeente Raalte gebeurt’. Dat kan misschien zo zijn, maar is dat erg?

Naast een inwoner van Salland en gemeente Raalte, is iedereen tegelijkertijd ook een inwoner van de provincie Overijssel, Nederlander, Europeaan, westerling en een wereldburger. Ook op deze niveau’s zijn er (politieke) problemen en disputen.

Naast ieder zijn dagelijkse activiteiten kan niet iedere burger van Salland zich actief met de gemeentelijke politiek bemoeien, omdat men keuzes moet maken op de verschillende niveaus. Ga ik, naast mijn dagelijkse werkzaamheden, mij bezig houden met de gemeentelijke politiek of vind ik bijvoorbeeld de landelijke vrouwenemancipatie, Europese Unie, armoedebestrijding in Afrika of het wereldburgerschap belangrijker?

Zo wordt de ‘gemiddelde Sallander’, wat dat dan ook mag zijn, getypeerd als iemand die ‘te lamlendig is om zelf actie te ondernemen’. Deze ‘gemiddelde Sallander’ heeft zich misschien wel afgevraagd: “Vind ik de kwestie over het kapbeleid van de gemeente Raalte belangrijk genoeg om hier werk van te maken of wil ik mijn tijd besteden aan een belangrijkere kwestie zoals het kappen van het oerwoud in Brazilië?” Ieder zo zijn prioriteiten op verschillende politieke niveaus.

Zo kan het zijn dat een Sallander zich volledig inzet om een ontwikkelingsproject op te zetten in Afrika en deze persoon wordt hier bestempeld als lamlendig/passief/futloos, traditioneel en reactionair. Dit geldt blijkbaar voor zowel ouderen als de jongeren onder ons. Waar deze representatieve steekproef, want er wordt in gemiddelden gedacht, vandaan komt is mij een raadsel. Salland heeft naar mijn mening een behoorlijk pluralistische samenleving, die niet in gemiddelden kan worden beschreven.

Marjan moet naar mijn mening iets verder kijken dan de gemeentelijke politiek wat betreft de politieke mentaliteit van de ‘gemiddelde’ Sallander.

Het kan natuurlijk wel zijn dat menig Sallanders zich niet met de politiek bemoeien. Hier ook weer de vraag: Is dat erg? Hans de Kort heeft meerdere malen nieuwsitems met dit commentaar voorzien:

Ik ken vele Raaltenaren die, door de jaren heen, door dit gemeentebestuur keer op keer op de hak en in de maling zijn genomen. Gelukkig heb ik menigeen met succes kunnen helpen in hun verzet daartegen. Pro Deo, wel te verstaan. Het heeft me vaak enorm veel tijd gekost, maar het heeft me ook enorm veel geluk gebracht. Geen materieel, maar écht geluk!

Door de laatste zin zou ik Hans de Kort typeren als een klassieke republikanist. De klassieke republikanist ziet het democratische burgerschap als iets dat ze zouden moeten omhelzen, want het leven van een actief poltieke burger is het hoogst gewaardeerde leven voor ons (Kymlicka, 2001). Adrian Oldfields omschreef het als volgt: Participatie in het politieke leven is de hoogste vorm van het menselijk leven dat de meeste individuen kunnen ambiëren/nastreven. Het politieke leven is superieur aan de privé genoegens van familie, buurt en je baan/werk en zou het centrum van het menselijk leven moeten zijn.

Mensen in de moderne wereld kijken hier anders tegenaan, sinds er andere opvattingen zijn gekomen voor het “goede leven”. De meeste mensen vinden hun grootste geluk in familie, werk, geloof en vinden politiek bezwarend.

Benjamin Constant maakt een onderscheid tussen klassieke vrijheid en moderne vrijheid. Klassieke vrijheid is politieke participatie, waarbij je individuele genoegens opgaf voor het publieke. De moderne vrijheid ligt in het nastreven van persoonlijk geluk, wat vrijheid vereist van het beoefenen van politiek. Dus niet elke Sallander is een halve eeuw terug in de tijd blijven hangen, Marjan 😉

Dus waar Hans en misschien Marjan écht geluk vinden in de politiek hoeft dit bij menig Sallander niet zo te zijn en is dit zeker ook niet erg. De volgende passage geeft dit ook aan:

It is accepted that people will have differing views about the intrinsic value of political participation, and that some people will find their greatest joys and project in other areas of life, including the family, work, the arts, or religion. A liberal democracy must respect such diverse conceptions of the good life, as far as possible, and should not compel people to adopt a conception of the good life which privileges political participation as the source of meaning or satisfaction.

Dus waar de een de Sallander als een lamlendig en futloos iemand afschildert, zie ik een Salland met een pluralistische samenleving waarin iedereen zijn eigen geluk nastreeft op zijn eigen gekozen domein(en). En zoals de laatste zin al aangaf, moet participatie in de gemeentelijke politiek zeker niet gedwongen worden.

En hierbij dus ook het antwoord waarom het niet erg is dat veel Sallanders zich niet met de (gemeentelijke) politiek bemoeien.

Maar is het eigenlijk wel zo dat veel Sallanders zich niet met de (gemeentelijke) politiek bemoeien? Het is maar net wat je onder politiek verstaat.

Noelle McAfee typeerde de politiek als een publieke sfeer die tussen de overheid en het individu instaat, maar het is geen op zich zelf staande entiteit. Als twee of meer personen aan het discussieren zijn over een gemeenschappelijke kwestie is er al sprake van een publieke sfeer. Het is dus geen plek, maar een gebeurtenis, proces of een voorval in de gemeenschappelijke wereld.

Without people engaged in talking, writing, expressing, demonstrating, signifying, performing in a world with and for other, there would be no public sphere. It is not that a space would be waiting and empty, it would no longer exist, for it is nothing other than these events of conversation and expression.

SC is dus een goed voorbeeld waar mensen met elkaar kunnen communiceren over gemeenschappelijke en dus politieke kwesties. De uitslag van de gemeentelijke verkiezingen zijn alleen het gevolg van politiek handelen. Of zoals McAfee het beschreef: Democracy happens in the assembly and the town meeting, not in the private space of a voting booth.

Het dossier ‘Aftreden Haarman’ heeft vele reacties en discussies teweeggebracht, wat aangeeft dat daar, voor een Sallander, politiek gezien veel belangstelling voor is. Maar als er dan negatieve, op de man gespeelde reacties zijn over politieke partijen, blanco stemmen en geen vertrouwen meer hebben in de politiek, dan hebben veel mensen, naar mijn mening, niet begrepen wat politiek nou precies is.

Een van de redenen waarom ik dit aanhaal, met betrekking tot Hans en Marjan, is dat zij hun geloofwaardigheid snel verliezen als ik hun reacties van de laatste tijd lees. Waar jullie elkaar schouderklopjes geven bij elk politiek nieuwsbericht en de Sallander neersabelen voor hun matige politieke participatie, terwijl dit dus niet zo is, kan jullie geloofwaardigheid snel worden aangetast. Of jullie dat belangrijk vinden is een tweede.

Tevens zijn jullie publieke onderonsjes (!) over de reaguurders, Sallanders en politieke kopstukken niet professioneel. Mijn advies is om deze trend te doorbreken, de toon te matigen en niet meer op de man te spelen, ook al gebeurd dit ook vanaf de andere kant.

Vriendelijke groet,

Raalte

21-08-2013″

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.