pec zwolle klopt cambuur en grijpt koppositie

PEC Zwolle heeft zaterdagavond het duel tegen SC Cambuur met 2-0 gewonnen. Door de hulp van provinciegenoot Heracles, dat eerder op de avond PSV knap op 1-1 hield, staat PEC Zwolle nu alleen bovenaan in de eredivisie.

Na een afwachtende openingsfase kon de eerste grote kans van de wedstrijd in de achtste minuut genoteerd worden. Fred Benson stond op het randje van buitenspel, mocht verder en zette zijn direct tegenstander knap opzij. Zijn afwerking oog in oog met Cambuur-doelman Nienhuis was vervolgens beduidend minder, het boogballetje ging over.

Zo’n tien minuten later was Benson opnieuw dichtbij de openingstreffer. Na een prima steekpass van Youness Mokhtar lag de weg naar het Friese doel open, maar ditmaal vond de spits doelman Nienhuis op zijn weg. Verder was het een weinig vermakelijke eerst helft in het goed gevulde IJsseldelta Stadion. Buiten de kansen van Benson, kwam al het gevaar voor de doelen uit standaardsituaties. Rochdi Achenteh mikte een vrije schop maar rakelings naast en ook de eerste doelpoging van Cambuur kwam uit een spelhervatting; Erik Bakker schoot echter huizenhoog over.

Opvallend moment was de botsing tussen Kamohelo Mokotjo en Bram van Polen. De twee Zwollenaren wilden beiden een bal koppen, maar raakten alleen elkaar. PEC speelde hierdoor even zelfs met negen man, waarop Cambuur uit de schulp kroop. Verder dan een kansje van Barto, zijn schot ging naast, kwamen de bezoekers echter niet.

Het eerste gevaar na de rust kwam van invaller Guyon Fernandez, zijn schot in de 50e minuut stuiterde maar net naast. Na deze kans duurde het maar liefst twintig minuten voordat er weer wat te beleven viel in Zwolle, maar het wachten was het waard voor de PEC-fans. In de 69e minuut werd spits Fred Benson aangespeeld in het strafschopgebied van Cambuur. Hij legde de bal terug op Bram van Polen, die op zijn beurt het Leeuwarder doel onder vuur nam. Het schot van Van Polen kon gekeerd worden door doelman Nienhuis, maar deze was vervolgens kansloos op de rebound van Guyon Fernandez. De Feyenoord-huurling stond precies op de juiste plek en tikte de 1-0 binnen.

Na de openingstreffer gingen de bezoekers risico’s nemen, waardoor er meer ruimte ontstond in de Friese defensie. Uit een counter was het Drost die Benson voor de derde keer alleen op het doel afstuurde, maar driemaal was zaterdagavond geen scheepsrecht voor de spits. Dit keer vond Benson het zijnet. In de 77e minuut viel de beslissende 2-0. Jesper Drost werd aangetikt binnen het strafschopgebied en de prima fluitende Bjorn Kuipers wees onverbiddelijk naar de stip. Rochdi Achenteh was koelbloedig vanaf elf meter, waarna het ‘Wij staan bovenaan’ door het IJsseldelta Stadion schalde.

Door deze overwinning mag PEC Zwolle zich nu minimaal een week koploper van de eredivisie noemen. PSV volgt op twee punten en morgen kan ook FC Twente op twee punten van PEC komen. De eerstvolgende wedstrijd van PEC Zwolle is op zondag 1 september, dan komt het kwakkelende FC Utrecht op bezoek in Zwolle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.