ook raalte krijgt frauduleuze wob verzoeken

Olst-Wijhe gaf eerder deze week al aan last te hebben van dit soort verzoeken, ook bij Raalte komen dit soort brieven binnen. Een woordvoerder van de gemeente Raalte deed navraag bij de juridische afdeling: “Van hun begreep ik dat dergelijke ook bij ons voorkomen. Vaak wordt in dergelijke gevallen een eerste verzoek om info gevolgd door een tweede dat bijna gelijk lijkt. Als op een tweede verzoek niet goed wordt gereageerd, dan kan dat leiden tot een boete.

Overigens is er pas een betalingsverplichting nadat de gemeente in gebreke is gesteld. Zo’n ingebrekestelling is soms ook weer verpakt in een algemene reactie zodat deze niet direct herkend wordt.

Hier zijn we als gemeente dus ook alert op,” aldus Raalte.

Olst-Wijhe stelt zich bijna hetzelfde op als hun buurgemeente. “Ja, wij hebben de indruk dat wij ook dergelijke onzinverzoeken krijgen.” Zo heeft de gemeente een verzoek gehad van een Filippijnse vrouw die iets wil weten over een willekeurige bekeuring uit 2010. Een jurist in Nederland behandelt die zaak voor haar.

Bep Koekkoek van Olst-Wijhe: “Wij kijken eerst kritisch of een verzoek aan de WOB eisen voldoet voordat we er op ingaan.”

De burgemeester van Rijnwaarden trekt aan de bel in verband met dit soort WOB-verzoeken. Hij noemt de werkwijze van de indieners crimineel en vermoedt dat er bemiddelingsbureautjes achter zitten die professioneel te werk gaan.

De WOB is een wet op de openbaarheid van bestuur. Een overheid is verplicht alles openbaar te maken, tenzij er financiële nadelen kunnen ontstaan of privébelangen geschaad worden. Als een burger iets openbaar wil hebben, moet de gemeente binnen een wettelijke termijn antwoorden. Of met het stuk openbaar te maken, of met een gefundeerde reden dat niet te doen. Haalt de gemeente die tijd niet, dan heeft de indiener van het verzoek recht op 1250 euro, zijnde de boete die de gemeente krijgt.

Als het verzoek nu maar ingewikkeld genoeg is, kan het voorkomen dat de gemeente te laat is. Als de indiener dat slim aanpakt, kan hij er een aardig zakcentje mee verdienen. Binnen de kaders van de wet, dat ook nog.

Inmiddels heeft minister Plasterk aangegeven te onderzoek of hij de regelgeving omtrent de wet openbaarheid van bestuur aan kan passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.