nieuw bestemmingsplan buitengebied hardenberg

De gemeente Hardenberg heeft een nieuw bestemmingsplan opgesteld voor het buitengebied. Het college heeft dit plan ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Het bestemmingsplan kent een vernieuwende benadering met meer aandacht voor toekomstige ontwikkelingen en ruimtelijke kwaliteit.

Het bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg heeft betrekking op het gehele buitengebied, met uitzondering van de deelgebieden Reestdal en Bergentheim-Zuid, landgoed de Groote Scheere en enkele individuele percelen. Naast dit bestemmingsplan is in de afgelopen jaren ook gewerkt aan een bestemmingsplan voor de gebieden Reestdal en Bergentheim-Zuid. Dit bestemmingsplan is op 23 april 2013 door de gemeenteraad vastgesteld.

De gemeente wil met behulp van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied ruimte bieden voor nieuwe ontwikkelingen en tegelijk de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied handhaven of vergroten. Daarom werkt het nieuwe bestemmingsplan met gebiedsbestemmingen waarbij rekening wordt gehouden met de kenmerken van het gebied en het landschapstype. Hiervoor zijn in nauwe samenwerking met Plaatselijke Belangen en diverse belangenorganisaties eerst Landschap Identiteit Kaarten en Ontwikkelingsvisies gemaakt. Deze documenten vormen de basis van het nieuwe bestemmingsplan.

Ruimte voor ontwikkeling

In vergelijking met de oude bestemmingsplannen voor het buitengebied van de voormalige gemeenten Avereest, Gramsbergen en Hardenberg kunnen woningen een grotere inhoud krijgen en zijn er ruimere mogelijkheden voor hergebruik van vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen. Het nieuwe bestemmingsplan maakt het in sommige gevallen ook mogelijk dat oude stallen worden gesloopt en in ruil daarvoor een woning wordt gebouwd. Verder biedt het nieuwe bestemmingsplan meer mogelijkheden voor multifunctionele landbouw, voor plaatsing van kleine windturbines bij een groot aantal bestemmingen en voor bedrijvigheid aan huis. Deze mogelijkheden verschillen per landschapstype.

Planning

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 10 januari tot en met 20 februari 2013 ter inzage gelegen. Mede naar aanleiding van ingediende zienswijzen is het bestemmingsplan op verschillende punten aangepast. De gemeenteraad bespreekt het bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg en de behandeling van de zienswijzen in de oriënterende ronde van 20 augustus 2013. De gemeenteraad neemt in de gemeenteraadsvergadering van 3 september 2013 een besluit over de vaststelling.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.