minder textiel in de textielcontainers

Het eerste half jaar van 2013 zamelde Humana in Olst-Wijhe 38.554 kg textiel in, terwijl dit in dezelfde periode in 2012 nog 45.181 kg was. “Landelijk daalt de laatste jaren het aantal ingezamelde kilo’s met zo’n 6 procent. Deze daling is te verklaren door de lange winter en de economische crisis waardoor mensen minder kleding en textiel kopen, vaker textiel (laten) repareren of verkopen aan tweedehands winkels. Toch is de daling in Olst-Wijhe opmerkelijk en moeilijk te verklaren”, vertelt Richard Wink, van Humana.

“Ondanks dat het aanbod en de kwaliteit van textiel daalt, is er nog veel terrein te winnen. Iedere Nederlander gooit nog altijd bijna 8 kilo textiel in de vuilnisbak! Dat is zonde en onnodig, want 80 procent van al het textiel is geschikt voor hergebruik of recycling. Met alleen al de kilo’s uit deze gemeente kunnen er 5 zwembaden worden gevuld. We benadrukken dat textiel meer is dan alleen herdraagbare kleding. Alle textiel mag in de container, dus ook kapotte of versleten kleding schoenen, riemen, tassen, gordijnen, handdoeken, lappen stof en ander textiel”, aldus Wink.

Textiel inzamelen levert niet alleen een bijdrage aan het milieu en aan de projecten in zuidelijk Afrika, maar ook aan werkgelegenheid in de Nederland. Humana biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk. Onze chauffeurs legen met vrachtauto’s de containers en in onze verschillende sorteercentra wordt de textiel handmatig gesorteerd.

Humana is een ontwikkelingsorganisatie die al ruim 25 jaar actief is in zuidelijk Afrika. Door gebruikt textiel in te zamelen, te verkopen of te recyclen verdient Humana geld. Dat wordt geïnvesteerd in de zelfredzaamheid van mensen in Angola, DR Congo en Malawi. Door praktische projecten te steunen, zoals vakopleidingen tot loodgieter en zonnepaneleninstallateur of duurzame landbouw technieken, biedt Humana mensen de handvatten om zelfredzaam te worden. In 2012 heeft Humana dankzij de textielactiviteiten ruim 1 miljoen euro aan projecten kunnen besteden, waarmee 45.000 mensen zijn bereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.