maar hoeveel mensen wilden er openbaarheid

Gerard Nijboer vraagt ons naar precieze percentages van de poll waaruit we concluderen dat ‘de burger’ wil dat de gemeente openbaar maakt wat het schikkingsvoorstel is dat ze oud-wethouder Haarman aanboden. Er hebben in de twee dagen dat de poll online stond bijna 500 mensen gestemd. De uitkomst was als volgt verdeeld: 76 procent wilde openbaarheid, 24 procent niet.

Een paar kanttekeningen bij die percentages en de vraag van Nijboer.

De poll is zeker niet onderzoekwaardig. Die pretentie willen we er niet aan geven, want zijn het vooral de voorstanders die stemmen? En wat ook in de reactielijn stond: de optie ‘eens’ stond al voorgeselecteerd. Als je geen mening hebt, maar wel de percentages wil weten, moet je wat aanklikken. ‘Eens’ zou daarbij bevooroordeeld kunnen worden.

Andere kanttekening is de openbaarheid die we zelf betrachten. Wellicht dat Nijboer daarom zijn vraag ook stelde? We zouden zijn vraag ook met die tegenvraag kunnen beantwoorden: waarom wil je dat weten? We hebben er voor gekozen de cijfers openbaar te maken. Maar daar zeggen we bij dat we over dat soort kerngegevens niet zo maar altijd openbaar zullen zijn. De concurrentie heeft daar namelijk niks mee te maken. En daar zit een belangrijk verschil met de openbaarheid die we van de gemeente vragen. Wij denken dat er helemaal geen persoonlijke of financiële belangen geschaad worden bij openbaarmaking van het schikkingsvoorstel. Daar komt bij dat de gemeente namens de burgers opereert en dus verantwoording heeft af te leggen aan de burger.

We zeggen overigens niet dat gemeente de schikking openbaar moet maken. We veronderstellen dat de gemeente ze niet geheim mág houden. Een simpel ‘nee’ van de gemeente kan ter beoordeling gelegd worden aan de rechter. Dan zullen we wel zien wie er gelijk heeft en bij die uitspraak leggen we ons ook netjes neer.

Om het nog ingewikkelder te maken: de hoogte van de schikking vinden we ook niet eens interessant. De weigering van het gemeentebestuur dat openbaar te maken, dát is wat we ter discussie stellen. Kan het gemeentebestuur van Raalte dingen onder de pet houden terwijl die (als de rechter dat ook vindt) openbaar zouden moet zijn. En als het gemeentebestuur dat doet: wat vindt de bevolking dan van haar bestuur. Volgend jaar zijn er verkiezingen en burgemeester Piet Zoon moet na zes trouwe dienstjaren in Raalte voor mei 2014 herbenoemd worden door de koning. Dan is het goed de zaken helder te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.