krieghuusbelten jorink en tijs roja 2013

Landbouwbedrijf Tijs, recreatieoord De Krieghuusbelten en de Echte Bakker Jorink zijn Raalter Onderneming van het Jaar 2013 geworden. Ze wonnen respectievelijk in de categorieën Agrarisch, Detailhandel en Horeca en Industrie en Dienstverlening.

De Roja-jury is met haar keus niet over één nacht ijs gegaan. Alle genomineerde bedrijven zijn bezocht en er is een minutieus rapport opgemaakt per bedrijf. In dat rapport is bijvoorbeeld gekeken naar personeelsbeleid, omgaan met de klant, oog voor duurzaamheid en het belang van een bedrijf voor Raalte.

De Roja wordt ieder jaar een beetje meer prestigieus. Dit jaar werden de prijzen voor de tiende keer uitgereikt. De winnaars zijn er supertrots op. Maar ook de uitreiking zelf – zo bleek ook vrijdag tijdens de uitreiking weer – is een steeds belangrijker event van Stöppelhaene geworden. Netwerkend troffen de Sallandse ondernemers elkaar en dronken er een lekker Stöppelhaenebiertje op.

Industrie en Dienstverlening

Recreatieoord Krieghuusbelten in Raalte won in de categorie Industrie en Dienstverlening. Andere genomineerden waren Grond- Weg- Waterbouwbedrijf Klink Nijland en Veldkamp BV (Veldkamp Technische Service) uit Raalte.

De Krieghuusbelten wordt geroemd als familiebedrijf, opgezet door de ouders van Ted en Han Westenenk die er nu de scepter zwaaien. Het is een gezond bedrijf waaraan ook een traditionele financieringswijze ten grondslag ligt. In de loop der jaren is de traditionele camping een familievakantiepark geworden met veel voorzieningen op het park zelf. De Krieghuusbelten hoort al jaren tot de top van Nederland. Het bedrijf had als één van de eersten een 5-sterren waardering van de ANWB, en heeft deze nog steeds. Innovatie proberen ze op alle mogelijke wijze door te voeren. Wat de jury tevens opviel toen ze een bedrijfsbezoek brachten aan de camping, is dat Han en Ted steeds overal op het park door de vakantiegangers aangesproken werden, ook kinderen kwamen gezellig een praatje maken. Laagdrempelig dus. Kortom, een fris en modern geleid bedrijf, dat zeker qua landelijke uitstraling veel betekent voor Raalte en wat nog vol uitbreidings-en vernieuwingsplannen zit.

Detailhandel en Horeca

De Echte Bakker Jorink van José en Patrick Jorink zijn Raalter Onderneming van het jaar geworden in de categorie Detailhandel en Horeca. Restaurant De Bagatelle en De Gouverneur waren ook genomineerd.

Sinds Patrick en José in 1996 de zaak van hun ouders overnamen hebben ze voortdurend gewerkt aan het in stand houden van de bijzondere positie die de bakker in Raalte heeft. Patrick is de man van de smaak en van het ambacht. Hij is voortdurend bezig met ontwikkelen van nieuwe producten. Kwaliteit is waar het om draait, zorgen dat je met je product en winkel onderscheidend bent. En dat levert succes op. Het werd in de winkel zo druk, dat er een verbouwing aan te pas kwam om de routing te veranderen. En ook de opening van een vestiging in Raalte Noord, haalt klanten bij de hoofdvestiging weg.

Al jaren verzorgt Jorink het schoolontbijt, klassen van basisscholen komen in de bakkerij het maken van brood bekijken. Daarnaast sponsoren de Wandelvierdaagse.

Wat Jorink zo uniek maakt is haar aanwezigheid in Raalte. Het is niet alleen de warme bakker met die lekkere broodjes, het is ook die ijssalon met die lekkere ijsjes, en het is ook dat terras dat die hoek van de Raalter winkelstraten zo gezellig maakt.

Agrarisch

Landbouwbedrijf Tijs aan de Heetenseweg in Heeten mag zich een jaar lang Raalter Onderneming van het Jaar in de categorie Agrarisch noemen. Andere genomineerden waren biologisch varkensbedrijf Neimeijer uit Heino en Melkvee- en pluimveebedrijf Nijkamp uit Raalte

In 1978 kocht Jo Tijs anderhalve hectare grond van zijn broer aan de Heetenseweg en begon er met 100 zeugen. Daarna sloeg Tijs aan het verbouwen. Er volgden vele uitbreidingen. Nu is er plek voor ongeveer 1400 zeugen en 3500 vleesvarkens. Er worden gemiddeld 880 biggen per week geboren. Jo en zijn vrouw Gerda en zoon Remko en zijn vrouw Bea runnen het bedrijf.

Wat de jury vooral opvalt is dat op dit bedrijf overal goed over is nagedacht. Niet alleen het uiterlijk van het bedrijf ziet er uit als een eenheid, ondanks de verschillende leeftijd van de stallen. Elke diersoort heeft een eigen stal die via gangen met elkaar zijn verbonden. Het bedrijf ziet er schoon uit en er wordt secuur en netjes gewerkt. Volgens de jury een prachtig gezinsbedrijf, zowel wat betreft de goed doordachte (procesmatige) bedrijfsvoering als de uitstraling van het bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.