gezond en natuurlijk statines mythe of toch…

Bij aderverkalking “verkalken” de vaten, waardoor ze vernauwen, met als gevolg dat de bloeddoorstroming naar de vitale organen vermindert. Het gevolg is dat organen en ander lichaamsweefsel een tekort aan zuurstof en andere vitale nutriënten oplopen. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten, hersenbloeding, geheugenverlies, pijn in de benen, infecties en slecht genezende wonden.

Mensen die roken, weinig bewegen, onder stress staan of leiden aan suikerziekte hebben sowieso een grotere kans op deze aandoening. Sinds jaren woedt er in het kader van de preventie tegen aderverkalking een ware oorlog tegen cholesterol. Deze lichaamseigen stof zou wel eens makkelijk gaan oxideren en zich afzetten op de vaatwanden waardoor deze verkalken. Maar is deze cholesterolhypothese wel terecht. Vooral de groep 50 plussers is als de dood voor de diagnose “te hoog cholesterolpeil”, dit terwijl bij het ouder worden deze cholesterol juist moet stijgen.

Ook hebben we cholesterol hard nodig voor de aanmaak van alle steroïde hormonen, de opbouw van celwanden en de aanmaak van vitamine D. Ook zijn er de laatste tijd meer aanwijzingen dat de relatie tussen cholesterolwaarden en aderverkalking wat overtrokken is. Heel veel studies tonen aan dat hoge of lage cholesterolwaarden niet van invloed zijn op aderverkalking. De Schotse hartspecialist Dr. Malcolm Kendrick schreef er jaren geleden een boek over “de cholesterolhype” wat veel opschudding veroorzaakte. Niet later volgden een aantal andere wetenschappers zijn voorbeeld. De farma-industrie is er niet vrolijk van geworden.

Persoonlijk denk ik dat het aanpassen van je voeding een enorme impact heeft op de risicobepaling. Wanneer mensen gedurende een aantal maanden geen geraffineerde suikers gebruiken, geen zuivel, geen zout, weinig granen, geen bonen, veel fruit en groente en met mate vis en vlees zien we al een aantal markers verbeteren. Supplementen die een grote rol spelen bij risicovermindering zijn oa. vitamine C, D, E en K, Foliumzuur, Magnesium, Q10 en vooral ook omega 3. Een prachtig natuurlijk alternatief van de laatste jaren is het rode gist rijst.

Erik (48), een cliënt van mij komt naar me toe omdat zijn huisarts statines wil voorschrijven. Hij twijfelt, ziet er erg tegenop, maar is ook zeer begaan met zijn gezondheid. Zijn totale cholesterol is inderdaad aan de hoge kant maar zijn HDL (gezonde) cholesterol is in orde. Hij vertelt me dat hij in zijn vrije tijd veel op de racefiets zit, hij eet sober maar goed, er komen geen hartaandoeningen in de familie voor en Erik heeft een licht overgewicht (BMI 27). Ik maak samen met hem een gedegen risico analyse. We besluiten om in ieder geval zijn voeding nog verder te verbeteren en een aantal supplementen te gaan inbrengen. Met de statines wil hij nog wachten en gaat hierover in conclaaf met zijn huisarts. Enkele maanden later vertelt hij dat hij nog steeds geen statines gebruikt en zich heerlijk gezond voelt.

info@matera.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.