geen glasvezelmantelbuis in hagweg

De komende week wordt de Hagweg ten noorden van Raalte tot medio oktober afgesloten voor alle verkeer. De reden: de weg wordt opengebroken en opnieuw bestraat.

Voor de VVD was dat aanleiding te informeren of er dan meteen een mantelbuis voor glasvezel bij ingelegd kan worden. Immers: op provinciaal niveau wordt hard gewerkt aan een model, waarbij in 2014 ook het buitengebied van Raalte op glasvezel wordt aangesloten. “Waarom dan niet, nu de straat toch wordt opengebroken, alvast een mantelbuis erbij inleggen”, zo informeerde VVD bij de betreffende afdeling.

Het antwoord was ontkennend, evenals in 2012 toen de Raalterweg tussen Heino en Raalte werd opengebroken om er de kabels voor de straatverlichting aan te brengen. Ook toen pleitte de VVD om er een mantelbuis voor glasvezel bij in te leggen.

“Bij de Raalterstraat kon nog gezegd worden dat dit een ingewikkelde rijksweg was, maar daarvan is bij de Hagweg geen sprake. Het is anderhalve kilometer recht-toe-recht-aan weg, waar heel simpel een mantelbuis neergelegd kan worden. Doodzonde, dat ook deze kans weer verloren gaat”, aldus de VVD.

Overigens heeft de VVD ook via de officiële weg, door middel van een motie, geprobeerd ervoor te zorgen dat er bij grotere stukken opgebroken weg in het buitengebied altijd een mantelbuis gelegd wordt, maar daarvoor kreeg de fractie geen steun van CDA en Gemeentebelangen.

Op dit moment is een werkgroep SallandBreed druk bezig om ook het buitengebied van Salland aan te laten sluiten op glasvezel. In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer en van de Plaatselijke Belangen in deze gemeenten. De gemeente Deventer heeft in het verleden, bij de aanleg van drukriolering, wel een mantelbuis aangelegd over een afstand van ruim 30 kilometer. Ook op andere plaatsen waar bij de aanleg van glasvezel gebruik kon worden gemaakt van mantelbuizen leidde dat tot kostenbesparingen. “Zeker als je dan beseft dat er bij elk project over glasvezel in het buitengebied volop nagedacht wordt over mogelijkheden om de aanlegkosten te drukken, blijft het vreemd dat concrete mogelijkheden zoals deze niet benut worden. Volgend jaar moeten de bermen en opritten wéér worden opengebroken”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.