dorpshuizen ga toch naar het cafe

Opinie – De eerste verkiezingsprogramma’s zijn al openbaar. We lazen die van het CDA in Raalte. Die partij wil MFA’s in buurtdorpen financieel ondersteunen. Niet doen!

Laten we eerst even uitleggen wat een MFA is. Een burger weet dat niet, want die heeft het over ’t dorpshuis. MFA staat voor een multifunctionele accommodatie, dat je er dus meer dan een ding kunt doen. Welke communicatiedeskundige ooit MFA heeft bedacht, ontslaan die man.

(We lazen ook een keer een ambtelijk stuk over een VRI, dat bleek een verkeersregelinstallatie, verkeerslichten dus, of zoals we hier zeggen: stoplichten. Wat is dat voor rariteit?)

Toen er in het wilde westen eens een bank werd overvallen, bedacht de plaatselijke telegrafist dat verhaal op papier te zetten en het te verkopen als ‘het echt gebeurde verhaal’. De eerste krant was daarmee een feit. En die krant kwam iedere keer als er nieuws te melden was. De drukker zag daar wel brood in en ging die krant vaker uitbrengen, later zelfs iedere dag. Probleem was dat hij wel iedere keer nieuws moest hebben. En zo kwam er ook onzin in de krant. Van ‘als er nieuws is een krant maken’ naar ‘nieuws bedenken omdat er een krant is’. Nog even, en we zijn weer zover dat er alleen maar een krant uitkomt als het nodig is.

Met dorpshuizen ging dat ook zo. Daar waar je een café had ging de klaverjasclub en het koor naar dat café. De biljartclub en het toneel kon er ook terecht. Daar waar geen café was, kwam een dorpshuis. Maar op een gegeven moment wilde iedereen een dorpshuis, ook daar waar een café was. Belastinggeld was er zat, als die ongehoord grote gemeentehuizen (ik had van de week nog een vergadering onder het gemeentehuis van Hellendoorn, tjonge, wat een onzinnig groot ding is dat, op de duurste locatie van Nijverdal) een keer klaar waren, bouwde de overheid lustig verder aan dorpshuizen.

En nu meent ieder dorp recht te hebben op een dorpshuis. Politiek gezien slaan partijen daar een slaatje uit: “Jullie krijgen een dorpshuis, als wij jullie stemmen krijgen”.

Het zou de politiek sieren een ander standpunt in te nemen: als je een café hebt in je dorp, dan ga daar maar zitten met je activiteiten. De cafébaas zal er blij mee zijn en zijn café wordt weer gebruikt waar het vroeger voor bedoeld was: als dorpshuis, een huis van de gemeenschap, waar geen cent belasting naar toe hoeft.

Goed idee of niet?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.