column goos lier umberto tan

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland laat zijn licht met enige onregelmatigheid schijnen over Salland. Geen geschiedkundig verhaal, maar meer een ‘huidige stand van zaken’ om vandaar uit naar de toekomst te kunnen kijken. Want het platteland gaat er snel anders uit zien. Minder boeren, dat is zeker. Maar wat dan wel? Andere bedrijvigheid? Toerisme? Natuur? Deze week vertelt Goos over Umberto Tan.

‘ In de tijd van de eerste Raiffeissenbank is de wereld nog erg overzichtelijk. Waarschijnlijk heeft de heer Raiffeissen in het begin zelfs nog geen dagtaak aan zijn werk als bankier. Iedereen kent elkaar in het dorp en bij een kredietaanvraag wordt er goed gekeken naar de persoonlijke situatie.

De bank is er heel nadrukkelijk voor de mensen en er gaat maar weinig geld verloren aan wat wij tegenwoordig ‘overhead’ zouden noemen. Het aantal Raiffeissenbanken bereidt zich in de 19e eeuw snel uit in Europa. In Nederland fuseren de gezamenlijke Raiffeissenbanken en de gelijksoortige boerenleenbanken tot de Rabobank met veel toch nog behoorlijk zelfstandige vestigingen. In de afgelopen tientallen jaren is het behoorlijk mis gegaan met het bankwezen. Er zijn heel ingewikkelde financiële producten ontstaan en de afzonderlijke vestigingen moeten steeds meer aan de leiband lopen van het centrale kantoor in Utrecht.

De afzonderlijke medewerkers worden via flexibele beloningssystemen aangemoedigd om iedere keer de omzet en de winst maar te vergroten. De overheid is van mening dat ‘de markt’ het allemaal zelf wel kan regelen. Alles bij elkaar hebben we een belangrijke oorzaak van de economische crisis te pakken. Even voor de goede orde, andere banken zijn geen haar beter.

Maar goed waar wil ik nu heen als het gaat om de column die zich vooral richt op ruimtelijke ontwikkelingen in het landelijk gebied. De vraag die mij bij het Kenniscentrum voor de Leefomgeving van Saxion letterlijk bezig houdt, is of het mogelijk is om de economie van de grote banken en de grote multinationals weer bij te buigen naar een economie van de menselijke maat. Ontwikkelingen in het landelijk gebied bieden mij wat dat betreft hoop.

De opkomst van zorgboeren, streekproducenten, boerderijwinkels en andere kleinschalige ondernemingen vind ik een goede tegenreactie op wat er in de huidige economie gebeurt. Ik denk dat we nog veel meer zouden willen en kunnen met plattelandsondernemers die zich rechtstreeks op de consument richten. Maar, de barrières zijn groot. Supermarkten en zorgverzekeraars vinden het lastig om zaken te doen met deze kleine ondernemers.

Het bestemmingsplan en regels voor voedselveiligheid zijn niet toegesneden op deze kleinschalige bedrijven. Net zoals Umberto en de mevrouw niet helemaal lijkten te passen in het Duitse dorp. Zo is het op dit moment nog met de plattelandsondernemers die de menselijke maat weer terug willen brengen in onze economie.’

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.