column goos lier krimp vervolg

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland laat zijn licht met enige onregelmatigheid schijnen over Salland. Geen geschiedkundig verhaal, maar meer een ‘huidige stand van zaken’ om vandaar uit naar de toekomst te kunnen kijken. Want het platteland gaat er snel anders uit zien. Minder boeren, dat is zeker. Maar wat dan wel? Andere bedrijvigheid? Toerisme? Natuur? Deze week vertelt Goos over de krimp.

De komende jaren verwacht Stichting de Mare een forse krimp. In 2012 had de Stichting 1236 leerlingen, verdeeld over 11 scholen in 2 gemeenten: Raalte en Olst-Wijhe. De verwachting is dat dit aantal in 2016 afneemt tot 1076 leerlingen (bericht in Salland Centraal, 19 feb 2013).

Dat is een grote teruggang. De Stichting De Mare weet wat haar te doen staat. Er wordt gewerkt aan plannen om de leerkrachten van verschillende scholen bij elkaar in een team te zetten, zodat het team tezamen op z’n minst 145 leerlingen kan bedienen verspreid over verschillende dorpen.

De scholen blijven volgens dit plan bestaan. Het voordeel hiervan is dat er ondanks dat het gaat om kleine scholen er sprake kan zijn van professionele uitwisseling, taakverdeling en specialisatie en er kan ook bespaard worden op managementtaken. Hoewel er wat mij betreft er nog wel wat vraagtekens gezet kunnen worden bij de efficiëntie van het concept vind ik dit in ieder geval een creatieve manier van omgaan met krimp.

Tot voor een jaar of tien geleden is de gedachte geweest dat als de school verdwenen is uit een dorp, het ook wel zo ongeveer gedaan is met de leefbaarheid in een dorp. Voor de vele dorpen die ondertussen te maken hebben gehad met de sluiting van de basisschool, blijkt het in de praktijk toch iets minder erg te zijn.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat dat het leerlingenvervoer op een goede manier is geregeld. Ook kan het zijn dat ouders zelf vinden dat de kwaliteit op de te kleine school onvoldoende kan worden gegarandeerd en daarom voor grotere school kiezen in het eerstvolgende dorp. Dat kan dan het begin zijn van een negatieve spiraal.

De kwestie van de (te) kleine scholen geeft aan hoe de krimpdiscussie gevoerd moet worden. Er is meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt. Per situatie moet bekeken wat er mogelijk is. Samenvoeging van teams zou kunnen. Het opruimen van de restanten van de verzuiling kan ook nog weer extra kansen bieden. Ik bedoel dus het laten samengaan van bijzonder en openbaar onderwijs. En soms moet de keuze gemaakt worden om een school te sluiten en zelfs dan is het nog niet gedaan met de leefbaarheid in Sallandse dorpen.

Goos Lier

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.