btw bier verhoogd nou en

Opinie – De overheid wil de BTW op bier verhogen en nu is het land in nood. Of valt dat nog wel mee. We hebben bierfabrikanten in elk geval de bijbehorende klok horen luiden. Er gaat minder bier verkocht worden, voorspellen ze. Dus komt er overall helemaal niet minder belasting binnen.

De redernatie van het kabinet is opvallend. Hogere belasting levert meer BTW op, maar het is meteen een strategische zet om mensen minder bier te laten drinken. In die stelling zit de grote leugen besloten die ‘politiek’ heet. Zo’n kabinet zwetst maar wat, blijkt nu ook weer. Beide redenen tegelijk kan namelijk niet. Je wil meer belasting binnen halen en hoopt dat er gewoon net zo veel als anders gezopen wordt. Of je wil dat er minder gedronken wordt en dan gaat het je niet om extra inkomsten.

Zou het kabinet echt denken dat we dat niet door hebben?

En toen mocht een Limburgse bierbrouwer op Radio 1 zeggen dat hij tegen is. Wij van WC-eend, wij adviseren wc-eend, zo klonk het een beetje.

In dezelfde week lieten de gezamenlijke alcoholverkopers van Nederland (Stiva) weten dat ze vinden dat er geen nieuwe Oh Oh Cherso moet komen. Zuipen is niet de norm, zeggen ze. Grolsch heeft zich er al bij aan gesloten. Tactisch heel slim: net doen of je tegen dat zuipen bent, maar meteen ook de aandacht op het zuipen vestigen (in de hoop dat anderen dat na gaan doen).

Zuipen moet niet de norm zijn en de BTW moet niet omhoog, vinden de bedrijven die er hun geld mee verdienen. Maar intussen proberen sportclubs de kantineomzet op te schroeven met tactische trainingstijden (de bierteams moeten mooi op tijd klaar zijn) en proberen de biermerken binnen te komen bij de grote school- en dorpsfeesten hier in de buurt. Want daar wordt lekker veel gezopen. Die drank is ook het verdienmodel van de feesten, waarvan politici zeggen dat het zo belangrijk is dat ze er zijn.

Kijk, dat er gezopen wordt, dat moet iedereen zelf maar weten, maar ga niet een potje schijnheilig lopen doen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.