anoniem reageren het gaat om de inhoud

Hieronder staat het stuk dat hij als vervolg instuurde. Voor de duidelijkheid: Deze stuurde hij tegelijkertijd met zijn eerste brief.

Naar aanleiding van nieuwsberichten op Salland Centraal en de daarbijbehorende reacties vond ik het wel tijd om hier ook eens op te gaan reageren. Het gaat mij nu vooral om de anonimiteit van de reageerders en de reacties van Hans de Kort hierop. Hij neemt namelijk een prominente plek in als het gaat om reageren op Salland Centraal.

De laatste tijd kwam ik vaak zulke reacties van u tegen:

Jij verschuilt je liever in het struikgewas der anonimiteit en schiet van daaruit met verbale, laatdunkende, losse flodders. Heel knap en dapper!

Jij verschuilt je slechts achter het struikgewas der anonimiteit. Hoe durf je zo af te geven op plaatsgenoten die lef tonen en open zijn!

Beste @Harm, of hoe je ook mag heten

Waarbij ik mij dan afvroeg wat hier nou zo verkeerd aan is. Het lijkt mij vooral van belang dat er inhoudelijk wordt gereageerd op elkaars commentaren, waarbij de naam van de persoon die reageert niet van belang is.

Toen wij het tijdens een sociologie college over Karl Marx hadden, vroeg iemand of hij ook bij de bovenklasse hoorde. Het enige wat de docent mede deelde was dat dat niets uit maakte. Als iemand een theorie met de daarbij behorende argumenten presenteert, maakt het niet uit waar die persoon vandaan komt of hoe hij heet, als de theorie klopt of niet zo snel met argumenten onderuit kan worden gehaald moet het serieus worden genomen.

Vele filosofen hebben ook hun theorieën anoniem uitgebracht om bijvoorbeeld niet als ketter te worden verdacht. Deze theorieën hebben een grote impact gehad in de geschiedenis, ook al waren ze anoniem. Ik verzoek u daarom om niet telkens weer met zulke reacties te komen, want inhoudelijk maakt het gewoon niets uit.

Daarnaast zijn er mensen die hun volledige naam er wel bij zetten. Bij een van die mensen kwam er deze reactie van u:

Geachte heer Mars,

Gezien uw staat van dienst en de uitstekende contacten die u daardoor altijd hebt gehad met het Raalter gemeentebestuur, kan ik goed begrijpen dat u het, onder vermelding van uw volledige naam, keer op keer voor dat bestuur opneemt. Het kan u immers niet schaden, integendeel: u zult er zelfs veel voordeel van hebben.

Dus nu zet eindelijk iemand zijn volledige naam er bij en dan begaat u zo’n drogreden:

Argumentum ad hominem: bronvergiftiging

Je maakt je tegenstander zwart door te wijzen op zijn/haar motieven en/of achtergrond.

Ik denk dat het voor de reageerders verstandiger is om anoniem te reageren, want dan wordt er misschien nog inhoudelijk gereageerd. Anders kan het zijn dat er op de man wordt gespeeld en dat willen we allemaal niet hebben in een kritische discussie.

Ik denk ook dat veel mensen niet hun echte naam weergeven, omdat ze deze discussie alleen op het digitale medium willen houden. Met het ons-kent-ons mentaliteit in de gemeente Raalte, snap ik dat veel mensen hun (politieke) meningen soort van privé houden. Ik heb er tenminste geen zin in om, als ik weer eens in Raalte te vinden ben, op de Raaltese agora te worden aangesproken op mijn politieke uitingen.

Met vriendelijke groet,

Raalte

21-08-2013

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.