zwemmen in rioolwarmte stuk dichterbij

Het Waterschap Groot Salland en de gemeente Raalte zijn gestart met de werkzaamheden voor het project Restwarmte rwzi Raalte. Het werk wordt uitgevoerd door Doorgeest Koeltechniek. Met Restwarmte rwzi Raalte wordt warmte uit gezuiverd rioolwater gewonnen om vervolgens het verderop gelegen zwembad Tijenraan mee te verwarmen.

Aan de rand van Raalte ligt een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van het waterschap. Het gezuiverde afvalwater (effluent) wordt afgevoerd op oppervlaktewater, in dit geval op de Hondemotswetering. De temperatuur van dit gezuiverde water varieert van 8 graden Celsius in de winter tot 20 graden Celsius in de zomer en bevat thermische energie: energie uit warmte. Deze energie gaat nu verloren.

Voor het project wordt een 600 meter lange leiding aangelegd van de rwzi naar het zwembad en er wordt een ‘energie-installatie’ gebouwd waarmee warmte uit het rioolwater kan worden gehaald door middel van warmtepompen.

Voor het waterschap en de gemeente is de start een belangrijke mijlpaal. Na een lange periode van voorbereiding is de daadwerkelijke uitvoering nu begonnen. Zoals het er nu naar uitziet wordt het werk medio augustus opgeleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.