woningverkoop in salland blijft dalen

De verkoop van woningen in Salland blijft dalen. In het eerste kwartaal van 2013 werden er 370 woningen verkocht, in 2012 waren dat er 408. “Het tot stilstand komen van de daling van de woningverkopen is dus in Salland nog geen feit”, zegt Annemiek Hiddink, manager Financieel Advies van Rabobank Salland.

Gemiddeld werden er in 2012 164 woningen per maand verkocht in Salland. Tot nu toe zijn er ten opzichte van dat gemiddelde alleen in de maand maart meer woningen verkocht. “Wel merken we dat de woningzoeker de afgelopen maanden weer in beweging is gekomen. In onze spreekkamers, aan de telefoon, tijdens onze hypotheekinloopavonden en bij (nieuwbouw)bijeenkomsten treffen we steeds vaker klanten die zich aan het oriënteren zijn. Ook het aantal hypotheekaktes dat in de afgelopen maanden naar de notarissen is verstuurd voor de aankoop van een woning is sterk toegenomen.”

Door deze signalen verwacht Rabobank Salland dat de situatie ook in Salland snel zal stabiliseren en de woningmarkt verder zal aantrekken.

Landelijk

In februari en maart van dit jaar stegen de prijzen van bestaande koopwoningen ten opzichte van de maand ervoor, met respectievelijk 2,1 en 0,1 procent. “Maar deze groeicijfers waren te gering om de daling van januari (-2,9 procent) teniet te doen. Gemiddeld over het eerste kwartaal daalden de prijzen van bestaande koopwoningen (PBK-index) uiteindelijk met 2,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.”

Het tweede kwartaal van 2013 is minder goed begonnen: in april namen de prijzen met 1,4 procent af ten opzichte van maart. Daarmee zijn de woningprijzen sinds begin 2008 met 19 procent gedaald. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 zijn er het afgelopen eerste kwartaal iets minder woningen verkocht in Nederland: 23.090 (2012: 23.951).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.