vrijwilligers actief bij landschap overijssel

In het afgelopen jaar organiseerde Landschap Overijssel weer tal van activiteiten en projecten die bijdragen aan de kwaliteit en beleefbaarheid van het landschap in Overijssel. Samen met de zusterorganisaties landschapsbeheer uit de andere provincies zijn meer dan 150 cursussen gegeven en ruim 200 projecten opgezet gericht op burgerparticipatie. En dat is belangrijk want je wordt niet vanzelf actief in het landschap. Daarvoor is bijvoorbeeld kennis nodig maar ook enthousiasme, betrokkenheid en een helpende hand waar nodig. Dit resulteerde in ruim 66.000 vrijwilligers die zich landelijk inzetten voor het landschapsonderhoud. Ruim 5.000 volwassenen en ruim 1.000 kinderen hiervan zijn actief in Overijssel.

Betrokkenheid

Een betrokkenheid van bewoners bij hun landschap kan op allerlei manieren tot uiting komen. Grondeigenaren kunnen meedoen aan projecten waardoor het landschap op en rond hun erf verbeterd. In Overijssel zijn inmiddels met ruim 1.000 grondeigenaren langdurige afspraken gemaakt voor het onderhouden van hun landschapselementen en ruim 1.500 erfeigenaren hebben advies gekregen omdat ze hun erf streekeigen willen inrichten. Dit is fijn voor henzelf, maar ook voor de planten en dieren die er leven en natuurlijk de wandelaars en fietsers die genieten van het mooie landschap. Deze wandelaars en fietsers zijn trouwens ook betrokken bij het landschap. Om hen te faciliteren hebben de landschapsbeheerstichtingen duizenden kilometers aan paden in beheer.

Groene burgerkracht

Steeds vaker wordt ook samen met bewoners nagedacht over de kwaliteit van hun landschap en het verbeteren hiervan. Samen worden actieplannen gemaakt die bewoners vaak zelf uitvoeren en die allemaal bijdragen aan het landschap in en om hun woonplaats. Landelijk zijn het afgelopen jaar ruim 5.700 bewoners betrokken bij het onderhouden en verbeteren van hun landschap. Zonder deze inzet zou de kwaliteit van het landschap een stuk minder zijn voor mens, dier en plant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.