salland te kiek zeskamp in de jaren zeventig

De komende weken publiceren we in deze rubriek oude foto’s uit Raalte en omstreken. Ken je het verhaal achter de foto? Of herken je mensen of gebouwen op de getoonde foto? We nodigen je van harte uit om mee te doen. Reageer op onze foto door op onze site te reageren (elke woensdag om 10.00 uur komt een nieuwe foto online) of doe je verhaal op staging2.facebook.com/sallandcentraal .

Deze week een terugblik op een episode die Raalte ruim veertig jaar geleden vrijwel volledig in zijn greep hield. We hebben het dan over de Raalter deelname aan ‘Zeskamp’ en ‘Spel zonder grenzen’.

Zeskamp was eind zestiger, begin zeventiger jaren een populair en succesvol televisieprogramma van de NCRV. Aan de aflevering 1972/1973 mocht een team uit Raalte deelnemen. En dat gebeurde met erg veel succes. Nadat bekend was dat Raalte definitief voor deelname geselecteerd was, begon het “circus”. Er moest uiteraard een team gevormd worden dat tijdens de rechtstreeks uit te zenden wedstrijden zou gaan deelnemen.

Enkele bekende Raaltenaren, waaronder Bernard Aa, Leo Bahnen en Henny Velthof, namen het voortouw. Er werd een Zeskamp-comité gevormd dat zich o.m. bezig ging houden met de selectie van de deelnemers. Aspirant deelnemers moesten een proeve van bekwaamheid afleggen en zo werd het team gevormd. Het bestond uit de dames Diny Cents, Tinie Hellema, Annie Heuven, Ria Hunneman, Trees Hunneman, Ans Keijzer, Yvonne Geertman, Hermien Morrenhof en Bets Heuven en de heren Gerard Blankhorst, Jack Blom, Paul Disselhorst, Wim Disselhorst, Wim Egbertzen, Harry ten Have, Jans Koopman, Clemens Kreileman, Herman Meijerink, Herman Nijenkamp, Wim Ogink, Gerrit Viscaal, Paul Hofstede.

Henny Velthof, geassisteerd door Pé Bosma, verzorgden daarop de training van het team ter voorbereiding op de wedstrijden. Dat trainen ging uiterst serieus: De NCRV stelde ruim een week voor elke uitzending de details van de verschillende proeven beschikbaar. Die werden op enkele locaties zo exact mogelijk nagebouwd. En dan fanatiek oefenen.

Een speciaal onderdeel van Zeskamp was de trapcarrace. Anton Nijland uit Heeten bouwde een vierwieler die tijdens de verschillende uitzendingen superieur bleek te zijn: steeds won het Raalter team de trapcarrace!

Zeskamp begon met twaalf teams uit het hele land. Die speelden drie wedstrijden in verschillende sporthallen, o.a. in Leiden, Groningen, Arnhem en Rotterdam. Na drie wedstrijden vielen er drie teams af en kwam de tweede ronde met weer drie wedstrijden.

Tenslotte was er een finale met zes teams in Rotterdam. Maar liefst 30 touringcars met supporters gingen mee om Raalte kampioen te zien worden. Na afloop was het groot feest in de Leeren Lampe.

De finalsten mochten deelnemen aan Spel zonder grenzen, een internationaal gebeuren dat door verschillende Europese omroepen werd georganiseerd en uitgezonden. Omdat Raalte kampioen was geworden had het team de eerste keuze voor de locatie: het werd Senigallia in Italië: zover mogelijk van huis. 6 Juni 1973 was de uitzending en al een week tevoren vloog het team met enkele supporters richting Adriatische kust.

Ook burgemeester Wim Zuidwijk en wethouder Jan Meijerink waren van de partij. Zuidwijk kreeg van de Italiaanse televisie een auto ter beschikking. Zijn keus viel op een Fiat 500. Het was een vermakelijk gezicht: De lange Zuidwijk in het Fiatje rijdend door Senigallia, met het hoofd boven het open dak.

Dank zij wat “handigheidjes” ging de overwinning naar de Italianen. Raalte kreeg te weinig punten voor deelname aan de finale in Parijs. Dat betekende het einde van Zeskamp. Nog een keer kwam het team in actie, om deel te nemen aan het 12 Provinciën Spel ter gelegenheid van 400 jaar Unie van Utrecht op 19 mei 1979. Daarna werd het voorgoed stil maar de herinnering aan de enerverende Zeskamp-periode leeft anno 2013, ruim veertig jaar later, nog steeds voort.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.