salland te kiek de grote markt anno 1920

De komende periode stellen wij onze rubriek Salland te Kiek ter beschikking aan Historische Vereniging Raalte en Omstreken. De vereniging bestaat dit jaar 25 jaar. Een mooie reden voor de club om nog eens goed door al het materiaal dat in de afgelopen tijd verzameld is, heen te lopen. Dat doet de Historische Vereniging graag samen met de lezers van ons blad en onze site.

De komende weken publiceren we in deze rubriek oude foto’s uit Raalte en omstreken. Ken je het verhaal achter de foto? Of herken je mensen of gebouwen op de getoonde foto? We nodigen je van harte uit om mee te doen. Reageer op onze foto door op onze site te reageren (elke woensdag om 10.00 uur komt een nieuwe foto online) of doe je verhaal op staging2.facebook.com/sallandcentraal .

Deze week foto een van een deel van de Grote Markt met links de Herenstraat rond 1920. Een en al rust in Raalte. Vergeleken met 2013 nauwelijks nog herkenbaar. Of, toch wel? Het pand op de hoek van de Herenstraat en de Grote Markt staat er nog. Er is nu een reisbureau in gevestigd nadat Gerrit Aa en zijn vrouw Corry er lange tijd hun DA-dogisterij runden. De ruimte rechts voor het pand, dat vroeger eigendom was van de familie Thoben, was eertijds bebouwd: de Grote Markt was er nog niet en op de open plek stond de herberg “De Zwarte Arend”.

Thoben schrijft: Op de hoek van de Herenstraat staat de manufacturenwinkel van August Thoben, rechts ervan was de hoedenwinkel van Anna Thoben. De historie van het pand gaat terug tot 1798. Dan verkopen Jacob Joël en zijn vrouw Hanna Hertog samen met Joseph Joël en Bruna Isac het huis aan Levi Abraham Vos, vleeshouwer, en Hanna Israël. Levi en Hanna verkopen vervolgens het huis in 1813 aan de uit Oldenzaal afkomstige Gerhardus Johannes Heinink, hoedenmaker van beroep. Volgens de overdrachtsakte grenst het pand aan dat van Jacob Roosenboom (De Zwarte Arend) en aan de andere kant aan het huis van Brunselaar. In 1878 verkoopt Heinink het pand aan Johannes Adrianus Thoben.

De familie Thoben blijft geruime tijd eigenaar van het pand dat de nodige verbouwingen ondergaat. Dat blijft zo totdat Anna Thoben in 1952 wordt opgenomen in het tehuis van de Zusters van Liefde (Angeli Custodes) aan de Kerssemakersstraat. Zij verkoopt dan haar winkelwoning met tuin aan Maria Aleida Elisabeth Thoben, de dochter van haar broer Augustinus. Anna had dit pand in eigendom, samen met haar zuster Maria, doch deze laatste was in 1951 in Zwolle overleden, met Anna als enige erfgename.

Direct nadat Maria A.E. Thoben de akte had ondertekend heeft ze het pand verkocht aan de N.V. Sallandsche Bank, gevestigd te Deventer, met als gevolmachtigde de heer Mr. Simon Henri van Groningen, bankdirecteur in Deventer, bij de bank bekend als “Meester SH”. Zijn zoon Jan Wessel was bekend als “Meester JW”. Het pand heeft dan als adres: Grote Markt nr. 2. De Sallandse Bank mag blijkens de verkoopakte in het gekochte pand geen handel in textiel of manufacturen (doen) uitoefenen. In 1969 wordt het gebouw afgebroken en verrijst aan de Grote Markt een nieuw drie verdiepingen tellend gebouw waarin de bank tot eind tachtiger jaren gevestigd blijft. Nu is er een cafetaria in gevestigd. De bepaling dat er geen textiel of manufacturen verkocht mogen worden, zal al lang wel niet meer bestaan

Heb jij een verhaal bij deze foto? Laat het ons en de rest van Salland weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.