salland te kiek autorit van de oude dagen

De komende weken publiceren we in deze rubriek oude foto’s uit Raalte en omstreken. Dat ter ere van het 25-jarig bestaan van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. Ken je het verhaal achter de getoonde foto’s? Of herken je mensen of gebouwen op de getoonde platen? We nodigen je van harte uit om mee te doen. Reageer op onze site of doe je verhaal op staging2.facebook.com/sallandcentraal .

Bijgaand twee plaatjes, afkomstig uit een fotoalbum van de vroegere huisarts Hagemeijer dat de historische vereniging een aantal haren geleden mocht scannen.Op een van de bladen had Hagemeijer vier foto’s geplakt van –zoals het bijschrift luidde- de autorit ouden van dagen 1957. Het eerste plaatje is een scan van het bijschrift, het tweede is een van de foto’s.

Het is niet helemaal duidelijk of het evenement de bekende zonneschijntoertocht van de Raalter Automobiel- en Motorclub was. Waarschijnlijk is het wel: Hagemeijer was lid van de RAM en de vereniging heeft de tochten al heel wat jaren georganiseerd. Hoe het ook zij, op de foto is te zien dat er veel animo voor de tocht was: het krioelt van de mensen op de Grote Markt: chauffeurs en passagiers en enkele nieuwsgierige jongelui die op de drukte zijn afgekomen.

Kijken we links op de foto, dan is daar nog het oude hotel Sallandia te zien, toen nog geëxploiteerd door Vloedgraven, beter bekend als “Jan van Da”, later als uitbater opgevolgd door Henk Slingeland. Bij Sallandia, zowel links als rechts, enkele autobussen van de Salland Autobusonderneming, gevestigd in Deventer. Deze onderhield destijds de lijndiensten rond Deventer en Raalte. Er gingen twee bussen van Raalte naar Deventer, de ene over Wesepe, de andere over Broekland, Middel en de Eikelhof. De bussen stopten op de Grote Markt of De Plas.

Midden op de foto de Plaskerk, nog voor de laatste restauraties. Te zien aan de toren die lager is dan het dak van de kerk en de ingang van de kerk aan de zijde van De Plas. In het pand rechts op de foto Radio De Roef van Roescher. Nu is er een winkel in hoortoestellen in gevestigd.

De tweede foto: Het gezelschap kwam na een fraaie tocht aan bij een horecagelegenheid waar getrakteerd werd op een natje en een droogje. Zo te zien aan de jongelui in klederdracht moet dat in de omgeving van Staphorst geweest zijn. Links op de foto dokter De Boer, de arts die destijds aan het consultatiebureau voor zuigelingen verbonden was.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.