salland te kiek afscheid van dominee cramer

De komende periode stellen wij onze rubriek Salland te Kiek ter beschikking aan Historische Vereniging Raalte en Omstreken. De vereniging bestaat dit jaar 25 jaar. Een mooie reden voor de club om nog eens goed door al het materiaal dat in de afgelopen tijd verzameld is, heen te lopen. Dat doet de Historische Vereniging graag samen met de lezers van ons blad en onze site.

De komende weken publiceren we in deze rubriek oude foto’s uit Raalte en omstreken. Ken je het verhaal achter de foto? Of herken je mensen op de getoonde foto? Misschien sta je er zelf wel op. We nodigen je van harte uit om mee te doen. Reageer op onze foto door op onze site te reageren (elke woensdag om 10.00 uur komt een nieuwe foto online) of doe je verhaal op staging2.facebook.com/sallandcentraal .

Deze week een eerste foto uit de serie van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. Gelijk een juweeltje: De foto is afkomstig uit het foto-album dat dominee J. Cramer is aangeboden ter gelegenheid van zijn afscheid in Raalte op 1 augustus 1937.

Volgens een ook in het album voorkomende opdracht is Cramer 22 jaar als dominee actief geweest in Raalte. In het album bevinden zich foto’s van de kerken en apstorieën in zijn vroegere standplaatsen, Hoenderloo en Maurik. Op de foto’s van Raalte zien we de Plaskerk, de pastorie, de kerkeraad, het kiescollege, de jongerenvereniging, de meisjesvereniging, de Annaschool en de Zondagsschool.

Verder foto’s van Raalter boerderijen, onder andere (voor zover na te gaan) aan de Hofstedelaan, maar ook van de Varkensmarkt, de Bagatelle en de omgeving van de Plaskerk en de pastorie. Dat was in 1937 allemaal nog weiland en tuingrond. Op de plek van parkeerterrein Domineeskamp zien we een boer hooi op een wagen laden….

Bij de foto van de Annaschool past de tekst van het lied dat bij het afscheid zal zijn gezongen door de schooljeugd:

[i]“Nu een vriend ons gaat verlaten

Onze beste dominee

Willen wij een danklied zingen

Voor al wat hij voor ons dee’

Weet, dat hij dit dorp verlaat )

En ook elders wonen gaat

) bis[/i]

[i]Voor zoo menig blijk van liefde

-Kerstfeest en St. Nicolaas-

Voor zoo menige vertelling

Speelgoed en ook speculaas

Zorgden beiden steeds getrouw

Dominee en ook mevrouw[/i]

[i]Neen, wij zullen ’t niet vergeten

Gij vergeet ons toch ook niet?

Leef gelukkig waar ge heengaat

Vrij van kommer en verdriet

Op onz’ kinderlijke bee

Deele U God Zijn zegen mee.[/i]

Herken je mensen op deze foto? Heb je meegezongen? Laat het ons en de rest van Salland weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.