salland opgepast vijfde lilhill komt eraan

“Eigenlijk is het alleen maar leuk: met een zo klein mogelijk budget een zo goed mogelijk festival organiseren. Dan kom je er ook achter dat een bak geld helemaal niet nodig is. Als je maar enthousiast en creatief bent.” Aan het woord is Heleen Roelofs, die als onderdeel van popcollectief Beppie Concerts medeverantwoordelijk is voor de organisatie van Lil’Hill. Dat Luttenbergse festival zal op zaterdag 13 juli de vijftiende editie beleven. Headliner is Mozes and the Firstborn, net geboekt voordat de band doorbrak.

Dit Eindhovense kwartet speelt superstrakke indie/garagerock (ergens tussen Rolling Stones en Ty Segall) en is één van die vele nieuwe bandjes die momenteel, mede dankzij flinke exposure op 3FM, furore maakt in het vaderlandse poppodiacircuit. Hun singles ‘I Got Skills’ en ‘Peter JR’ werden grijs gedraaid op de radiozenders en de band staat op diverse prestigieuze festivals, waaronder Lowlands. Heleen: “Onze boeker, Erik Velderman, werkt in de popwereld. Hij weet dus goed wat er aan de hand is met bands. Met Mozes and the Firstborn hebben we geluk gehad, maar om eerlijk te zijn is het ons wel vaker gelukt om bands die later heel succesvol werden te programmeren. Zoals bijvoorbeeld Kensington. Maar ook Melvin, de man die de programmering van de dancetent doet, heeft er kijk op. Zo had ie vorig jaar nog de Sluwe Vos. Die staat dit jaar ineens overal.”

Lil’Hill biedt weer op drie verschillende plekken muziek. In de ‘grote tent’, die plaats kan bieden aan drie-, vierhonderd bezoekers staan de bands. Het programma bestaat uit Pauw (psychedelische seventies rock); Adam & the Relevants (garagerock/britpop); Lookapony (swingende indie); Suit & Tie Johns (gruizige sixtiesmuziek met een stevige injectie seventiesrock) en headliner Mozes and the Firstborn.

In de dancetent zijn er shows van Niobeat (Belgische schone met hippe dance), de Pioniers (Nijverdals rapcollectief), Dynamo Live, Het Havekamp Collectief en DJ Mellow (oftewel Melvin, de programmeur van de dancetent, die zelf ook heel leuk kan schuiven en draaien met de knopjes).

Sleutelhok

En dan is er nog het nieuwe Sleutelhok. Dat komt in de plaats van ‘het huis zonder dak’. Even ter uwer informatie: dat was een afgebakende ruimte op het terrein die was ingericht als huiskamer, waar verschillende DJ’s soul-, funk-, rock- en danceklassiekers draaiden. En dan inderdaad zonder dak. “Maar vorig jaar eindigde het huis zonder dak ook bijna zonder muren”, meldt medeorganisator Wout Oosterwechel. “Dat kwam met name door een clubje vaste bezoekers uit Broekland dat wel gretig door het raam bleef springen.” Lachend: “Zet er maar in, vinden ze vast leuk!”

In het Sleutelhok wordt het allemaal wat robuuster en minder huiselijk. “We gaan de ruimte inrichten als een smerige, roestige rock’n roll-garage, inclusief pin-ups. De DJ’s zullen daar met name rock’n roll draaien. Oude rock’n roll, maar ook nieuwe.”

Voor het programma daadwerkelijk gereed is, vergaderen de dames en heren van Beppie regelmatig. Heleen: “Iedereen heeft een andere smaak en iedereen heeft zijn antenne uit staan. Bij de vergaderingen vliegen de bandnamen je om de oren. De computer gaat aan en we kijken veel filmpjes op YouTube.” “Eigenlijk brengen we fijnproeversmuziek voor lui met een grove smaak”, voegt Wout toe. “Het mag bij ons allemaal wel wat steviger zijn.”

Blauwe Monster

Maar een festival organiseren is meer dan een programma samenstellen. Ze weten er alles van. “Het ‘Blauwe Monster’ is echt onmisbaar”, stelt Heleen. “Da’s een blauwe heftruck, niet vooruit te branden, maar zo sterk als een beer. Die mogen we altijd lenen van Bouwbedrijf Tibben in Mariënheem. Iedereen heeft zijn eigen taak. De één gaat over de aankleding; de ander over het hele terrein. We beginnen de woensdag voor het festival met de opbouw. De dagen vliegen daarna voorbij.”

Veel bands uit andere delen van het land keken in het verleden hun ogen uit op het mini-Lowlands. Heleen: “Sommigen kwamen het jaar erop terug en namen dan hun vrienden mee. ‘Dat zo’n festival hier kan’.” Mede daarom geniet het festival ook een kleine cultstatus. Recentelijk tipte de landelijke muzieksite Kindamuzik.net Lil’Hill nog aan festivalgangers die de kleinschaligheid zoeken. Met de complimenten voor het programma. Wout: “Geen flauw idee of ons dat extra bezoekers gaat opleveren, dat kunnen we niet inschatten. Wel zou ik graag tegen ons publiek willen zeggen: kom gewoon eens wat eerder en maak het hele festival mee. Hopelijk is het mooi weer. Biertje erbij. Dan krijg je de hele festivalervaring mee, precies zoals het bedoeld is.” Heleen: “We hebben er dit jaar ook expres een goede opener neergezet: Pauw. Dat gaat hier in Luttenberg wel in de smaak vallen.”

Rendabel

Verdere ambities? “Groot hoeven we niet te worden”, vertellen de twee. “Die ambitie is er in de beginjaren van het festival misschien wel geweest, maar daarin zijn we realistisch geworden. Elk jaar trekken we rond de vierhonderd bezoekers. Meer dan genoeg om het festival rendabel te houden. Natuurlijk zouden we het leuk vinden om meer mensen te trekken, maar we lopen altijd tegen dat ‘alternatieve’-label aan. En dat terwijl dat echt niet klopt. Je ziet van allerlei mensen. Jong en oud, van rockers tot reguliere stapjongeren. Je kunt je wel druk gaan maken over dat label, maar daar hebben we helemaal geen zin in. Weet je, de mensen die ons festival hebben ontdekt, hebben gewoon geluk gehad.”

De entree bedraagt 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de dagkassa. Er zijn ook nog gratis kaarten te winnen via [rul=https://staging2.facebook.com/LilHillFestival?fref=ts]de facebookpagina van het festival[/url]. Aanvang is om 16.00 uur. Meer informatie vind je op staging2.lilhill.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.