roggemaaiersdag trekt steeds meer publiek

De eerste echt ’tastbare’ Stöppelhaene-activiteit van 2013 wordt op zaterdag 27 juli gehouden. Dan wordt namelijk de traditionele Roggemaaiersdag gehouden. Tijdens deze dag demonstreren maaiers en bindsters hoe vroeger de rogge werd gemaaid en tot garven werd gebonden.

De geoogste rogge wordt onder meer gebruikt voor het oogstcorso en straat- en gevelversiering. Daarnaast wordt het ook ingezet tijdens het oogstfeest en de boerendag tijdens Stöppelhaene zelf. Daarnaast zijn er demonstraties, onder andere ‘zich haren’ (scherp maken van gereedschap).

Ook is er weer een boerenmarkt met streekproducten. Hier kun je zien, proeven én kopen wat er tegenwoordig in Salland wordt geproduceerd. Er zijn onder andere diverse zuivelproducten, boerenijs, gedroogde appeltjes, honing, wijn en likeur, jam en fruitproducten, Sallandse eieren, producten van ezelinnenmelk, Sallands Landbier. Daarnaast kan er een bezoek gebracht worden aan naastgelegen Landwinkel ‘De Knapenvelder’ voor een uitgebreid assortiment aan streekproducten.

Er is voor bezoekers echter nog veel meer te zien en te beleven. Kinderen kunnen een ezel borstelen, en natuurlijk weer ‘haantjes’ beplakken met zaad. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering helpen hen daar niet alleen bij, ze vertellen de kinderen én hun ouders ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken of mee kunnen doen aan de optocht tijdens Stöppelhaene.

De Roggemaaiersdag vindt plaats op zaterdag 27 juli, van 09.30 tot 12.00 uur bij Landwinkel de Knapenvelder, aan de Knapenveldsweg in Raalte.

Op de Roggemaaiersdag wordt ook de Sallandse Boer bekend gemaakt. De Sallandse Boer van 2012, Gerrit Blankena uit Espelo, draagt dan symbolisch de ‘zich’ over aan zijn opvolger. De Sallandse Boer is het mannelijke visitekaartje bij uitstek tijdens Stöppelhaene. De boer brengt tijdens het Sallands Oogstfeest een bezoek aan een groot deel van de Stöppelhaene-activiteiten. Tijdens het Sallands Oogstfeest trekt de Sallandse Boer veel op met de Oogstkoningin en Hofdames. Wie dat zijn, wordt op de woensdagavond van Stöppelhaene bekend gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.