roggemaaiersdag actief dagje geschiedenis

Het mag tegenwoordig simpel lijken, maar het oogsten van het land was vroeger noeste arbeid. Met beperkte machines, vele handen en lange dagen werd vroeger de oogst binnen gehaald. Sallands Landbouwmuseum de Laarman in Luttenberg laat deze oude tijden herleven tijdens de Roggemaaiersdag op zaterdag 13 juli Een uitgelezen mogelijkheid om de geschiedenis te zien herleven en misschien zelf een handje te helpen.

Zaterdagmiddag 13 juli komen tussen 13.30 en 16.00 uur verschillende oude disciplines voorbij. Maaien en scherpen van de zicht, het binden van het koren, de garven aan gasten zetten en het maaien met een aflegger, worden allemaal in ere hersteld. Ook wordt een oude graanmaaier uit het museum gehaald om te demonstreren hoe één van de eerste machines de rogge snel kan oogsten.

Verschillende vrijwilligers met jarenlange ervaring op het boerenland leggen de kneepjes van het vak uit, terwijl je helpt met het aan gasten zetten van de gemaaide garven rogge. Een unieke mogelijkheid om zelf een paar historische vaardigheden op te doen. Op het eind van de middag wordt met een oude trekker een deel van het roggeland geploegd, zoals dat in vroegere jaren heel gebruikelijk was.

Rondom het rogge maaien wordt door Museum De Laarman, samen met Landschap Overijssel en scholen, een groot aantal activiteiten georganiseerd, zoals paardjes vlechten van rogge en pannenkoeken bakken met het meel van de rogge voor de kinderen. Er zijn verschillende standhouders die middag aanwezig met biologische, streek-, en andere producten. Ook voor de kinderen zijn er verschillende (op de trekker rijden) leuke activiteiten. Verder zijn er vele oude machines van De Laarman in gebruik op het roggeland.

Op een later tijdstip worden de beide roggeakkers van Landschap Overijssel op de Luttenbergse Berg op traditionele manier met de oude machines uit Sallands Landbouwmuseum de Laarman gemaaid. Dit alles kun je meemaken onder het genot van een kop koffie met krentewegge of een drankje.

De Roggemaaiersdag bij Sallands Landbouwmuseum De Laarman aan de Butzelaarstraat in Luttenberg duurt van 13.30 tot 16.00 uur. De entree bij het rogge maaien is geheel gratis. Bezoekers van Museum De Laarman kunnen tegen een gereduceerde prijs het museum bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.