onze man niets is zeker in de tour de france

Dat er bij een langdurig evenement als de Tour de France ongekend veel variabelen spelen die het voorspellen van een winnaar bijna onmogelijk maken, moge duidelijk zijn. Dit is direct ook de charme van de sport.

Maar sinds een paar jaar is er een aantal ploegen opgestaan die de variabelen behoorlijk knap weten te controleren. Kijk bijvoorbeeld naar Sky. Zij snappen het. Jarenlang zijn ze bezig om een ploeg samen te stellen. Ze contracteren sprinters, klassementsrenners, waterdragers, soigneurs, mechaniciens, artsen, etc. Het onderste moet uit de kan gehaald worden en iedereen heeft een even belangrijke rol. De ploeg traint maanden, zoniet jaren lang in exotische oorden zoals Argentinië, Mallorca, Tenerife (je komt ze trouwens nooit tegen tijdens je vakantie in de Alpen) en zodra ze dan volledig klaar gestoomd zijn voor de Ronde kan er bijna niks meer mis gaan. Saai vind menig wieler criticus en zo ook de wedstrijdleider van de Tour, Jean Francois Pecheux. Onze Man wees ons op de officiële Tour website waar een persoonlijke noot van Jean Francois bij etappe 9 – van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre – staat.

“We thought it might inspire the likes of Nibali or Evans to put together an interesting tactical plan in the hope of destabilising the likely dominance of the Sky Pro Cycling team.”

Oftewel: We wilden het eens spannend maken. Etappe 9 is een etappe met 5 bergen en een afdaling van 30 km voor de finish. Geen mogelijkheid voor een complete ploeg om die etappe te controleren denkt de Monsieur le Tour. Zo’n man wil spektakel, geen vooraf bepaalde uitslag. Hij wil individuele klasse zien. En geef hem eens ongelijk.

Dus zelfs als je alles onder controle denkt te hebben en je over de beste ploeg van de wereld beschikt, ligt het lot van je ploeg in handen van die ene wielrenner die misschien over een takje glijdt of door een journalist in het prikkeldraad wordt gereden. Of dus een parcours dat roet in het eten gooit. Niks is zeker in de Tour de France, maar als het aan Jean Francois ligt, gaan er morgen klappen vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.