onze man kans op valpartijen

“Ho ho, zo gemakkelijk kom je niet van mij af. Dit soort etappes schreeuwt om valpartijen, en toevallig is deze jongen ervaringsdeskundige in die spectaculaire wielerdiscipline.’’ We zien geen schaaf- of andere wonden bij de kortbebroekte Onze Man van de CRT, dus eisen een verklaring. Hij gaat op zoek naar een stuk hout, en klopt dat af: “ik ben al anderhalf jaar niet gevallen, maar daarvoor was het schering en inslag: gebroken pink, pianotoets, hersenschuddingen, gekneusde ribben.’’

Er is zelfs een blijvende herinnering. “Ik ben ooit tegen een verkeersbord langs het Overijssels kanaal geknald, in één van die vervelende bochten op het fietspad. Die bocht heet in mijn fietsvriendenkring nog immer ‘tournant de Notre Homme.’’ Onze Man bewaart nog andere herinneringen aan die val.

“We reden in onze groep, en ik ging hard onderuit. Alles deed me zeer, ik had schaafwonden en kon nauwelijks nog zitten. Ik voelde me zwaar klote, en had erg met mezelf te doen. Mijn fietsmaten dachten er anders over. Het eerste waar ze met me over spraken was mijn fiets, die in hun ogen de val op wonderbaarlijke wijze had overleefd. “Geen schrammetje’’, was dan ook hun reactie, terwijl ze toch zagen dat het bloed uit mijn schaafwonden gutste.

Terug naar de etappe. Jean-François Peschaux, de wedstrijdleider van de Tour, verwacht een saaie etappe. Hij doelt dan op het wedstrijdverloop. Onze Man: “De omgeving is niet bepaald saai, zelfs prachtig, dus ga vooral televisie kijken. De renners doorkruisen het Frankrijk van de joie de vivre, met wijngaarden, lavendel-en zonnebloemvelden.’’ We vragen Onze Man naar de grootste kanshebbers van vandaag. “Johnny Hoogerland is mijn grote favoriet’’, is hij stellig. Verbaasd kijken we hem aan, de Zeeuw kan toch helemaal niet sprinten?

“O, je bedoelt de etappewinst, zeg dat dan’’, reageert hij. “Gisteren pakte Cavendish alweer zijn 24ste Tourzege. Hij heeft de smaak nu te pakken en wil meer, dus ik zie hem vandaag opnieuw winnen. Hij is intussen opgeklommen naar de derde plaats op de Tourranglijst aller tijden. Slechts de vijfvoudige Tourwinnaars Merckx (34) en Hinault (28) wonnen in honderd jaar Tour meer etappes.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.