onze man kan het dak op

Dat lijkt weinig, maar in vergelijking met andere toppers als Contador en Rodriguez is hij een zware jongen. Contador is elf kilo lichter, Rodriguez weegt zelfs maar 57. En wanneer je omhoog fietst gaat dat tellen. Niet voor niets wordt het vermogen van een wielrenner berekend in relatie tot zijn lichaamsgewicht.’’

De finish ligt bovenop een col, Ax 3 Domaines, een berg van de 1e categorie. Daarvóór moeten de renners over de Col de Pailhères, met 2.001 meter het dak van deze Tour. Onze Man tekent een mogelijk scenario uit. ,, Ik geloof in de springplanktheorie. Alberto Contador stuurt vroeg in de etappe jongens als Hernandez of Noval vooruit, Joachim Rodriguez doet hetzelfde met mannen als Losada en Moreno, Allemaal Spanjaarden, die willen in de Pyreneeën graag hun neus aan het venster steken. In de klim van de Pailhères proberen Contador en Rodriguez dan Froome los te rijden. Als het ze lukt op de top een gaatje te hebben, zorgen de vooruitgestuurde knechten ervoor dat ze vervolgens als dollemannen afdalen. Reken er op dat de tellers vandaag boven de 100 in het uur komen. Het gaatje wordt op die wijze een gat. In de slotklim moeten de Spaanse kopmannen dan het karwei afmaken, in de eerste klimkilometers nog met behulp van hun knechten, daarna in hun uppie.’’

Onze Man weet dat een tweede scenario waarschijnlijker is. ,,Froome heeft zo’n immens sterk team, die legt het peloton op de flanken van de Pailhères een hels tempo op. Je kunt wel demarreren, maar je komt nooit ver weg. Eerder zal het zo zijn dat ze achteraan bij bosjes afvallen, en dat we vanavond een streep kunnen zetten door de kansen van heel wat klassementsrenners. Het kan zo maar zijn dat we na vandaag Contador zien staan. In het Critérium du Dauphiné moest hij tenslotte ook al duidelijk zijn meerdere erkennen in Froome.’’

Tot slot: heeft Onze Man ervaringen met een dak? ,,Die wielerterm gebruiken mijn fietsmaten en ik elk jaar. Waar we onze jaarlijkse fietsweek ook beleggen, er hoort een dak in te zitten. Eigenlijk is Pailhères maar een dwerg in vergelijking met toppers waar ik was: Bonette (2.802), Iseran (2.770), Stelvio (2.758) en Agnel (2.744) zijn allemaal zowat een kilometer hoger. Met mijn 82 kilo ben ik tegen al die puisten opgeklommen. Vreselijk, ik heb menigmaal gedacht dat iedereen van mij het dak op kon.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.