onze man chasse patat van johnny hoogerland

Sallanders hebben een zwak voor Johnny. In zijn jonge jaren kwam hij elk jaar op onze Heuvelrug kamperen, en fietste hij samen met zijn vader over de Sallandse bulten. ,,Bij ons heeft hij leren klimmen’’, vindt Onze Man. Helaas kwam hij er gisteren niet bijster goed van af. Veelvuldig viel de term ‘chasse patate’. Het begrip komt uit de Zesdaagse, maar wordt tegenwoordig gebruikt voor een renner die tussen de kopgroep en het peloton zwemt. ‘Jacht van de aardappel’ is de letterlijke vertaling vanuit het Frans, figuurlijk bedoelen de Fransen er ‘jacht van een domoor’ mee. De actie van Hoogerland was inderdaad niet slim, maar wel begrijkpelijk. Echt dom koerste zijn ploeg. Van de drie Nederlandse ploegen doet Vancansoleil het veruit het slechts. Waar Argos de etappezeges aan elkaar rijgt, en Belkin hoog staat in het algemeen klassement, rijdt Hoogerland’s ploeg futloos rond. Logisch dat Hoogerland een poging waagde, logisch ook dat het niet lukte. ,,Als Vancansoleil maar niet het lachtertje van deze Tour wordt’’, vreestOnze Man.

Vandaag ligt de finish bergop, en niet op zo maar een berg: de Tour finisht op de 1.912 meter hoge Kale Reus. De klim is ditmaal vanuit Malaucene. Onze Man: ,,ik heb de klim vanuit alle drie mogelijke dorpen gedaan: Bedoin, Sault en Malaucene. Sault is de gemakkelijkste, de andere twee zijn ongeveer even zwaar. Vanuit Bedoin moet je door een bos, de klim vanuit Malaucene is opener. Daar kun je wel veel last van de wind hebben. Zelf deed ik er steeds ongeveer zeven kwartier over, in de Tour doen ze over de ruim twinitg kilometer iets minder dan een uur. Veel zwaarder dus dan de Alpe d´Huez, dat kost slechts iets meer dan een half uur.’’ Onze Man waarschuwt de televisiekijker. ,,Bij de beklimming van de Mont Ventoux zoek ik altijd naar het standbeeld van Tommie Simpson. Daar komen ze echter vandaag niet langs.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.