inenten moet je niet verplichten

Opinie – Mazelen rukt op. Rode Hond ook. Polio komt er vast achteraan. De ziektes krijgen kans voort te woekeren omdat sommige mensen in onze samenleving zeggen dat een ziekte Gods wil is. En Gods wil daar moet je je niet tegen willen verzetten. Nu gaan er stemmen op tot verplicht inenten.

Van bijvoorbeeld VVD-senator Dupius. En dat is dan toch wel weer verrassend. Want een van die v’s in VVD staat toch voor Vrijheid? Dat geldt blijkbaar niet altijd en overal. Jammer, want hier is ‘vrijheid’ een groot goed, met vermoedelijk als gevolg dat je de hoogste graad van inenten bereikt.

Tja, wat moet je vinden van mensen die om Gods wil niet aan inenten doen. De behoefte er iets van te vinden is groot, merken we om ons heen. Van de andere kant leven we in een grondwettelijke omgeving met godsdienstvrijheid. Dan heb je niet zo veel meer te vinden.

Er zijn wel meer zaken geregeld vanwege het geloof. De winkelopening op zondag. Gebed bij aanvang van een raadsvergadering. Christelijke scholen. Een eed afleggen op de bijbel. De samenleving wordt voor een belangrijk deel bepaald door het geloof, wegens het CDA zelfs geregeerd door het geloof, inclusief de Irak-oorlog waar Balkenende ons land in heeft gelogen.

Dus als er mensen wegens het geloof hun kinderen niet inenten, dan lijkt de niet of anders gelovige dat gewoon te moeten accepteren. Als diezelfde samenleving er dan ook maar niet voor op hoeft te draaien. Kosten die niet inenten met zich meebrengen, moeten niet op de maatschappij afgewenteld worden.

Hoe zit dat trouwens met autogordels en bromfietshelm?

Verplicht inenten leidt tot verzet. Je hebt actiegroepen als ‘kritische prikkers’ die tegen verplichting in het geweer komen. Je hoort ze ook als het om inenten tegen baarmoederhalskanker gaat. Die kanker kan voorkomen worden als de man zijn voorhuid netjes schoon houdt. Maar je kunt de vrouw er ook tegen inenten. En om de relatie met seks te beperken is het plan opgevat dat al heel erg vroeg te doen. En als je eenmaal verzet hebt, is er altijd een groep die niet meer gewillig achter de meerderheid aanloopt. Tactisch gezien kun je dus beter niet verplichten.

Dat Dupius en anderen (waaronder onze rokende minister van volksgezondheid) voor verplichting zijn, leidt ook tot andere redernaties. Ouders maken de keus voor kinderen die er zelf niet over kunnen beslissen. Laten we die lijn eens doortrekken. Dan moet je ook verbieden dat ouders roken in het bijzijn van kinderen. Hoe gevaarlijk is het, kinderen met alcohol in aanraking te laten komen? Waarom zou je cola en patat eigenlijk niet verbieden? Hoe zouden de overlijdenspercentages van mazelen liggen ten opzichte van rijden op een bromfiets?

Laat iedereen het maar mooi zelf een beetje uitzoeken. De meesten maken wel een verstandige keus. En wie dat niet doet, doet dat anders ook niet.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.