Home / archiefcentraal / honden aan de lijn

honden aan de lijn

In de bebouwde kom moet een hond aangelijnd zijn. Melkveehouders vragen hondenbezitters nu ook hun hond buiten de bebouwde kom aangelijnd te houden. Honden kunnen namelijk de parasiet Neospora caninum verspreiden. Dat doen ze via de ontlasting.

Hondenpoep, het staat hoog genoteerd in ieder onderzoek over de grootste ergernissen. Nu dus ook bij melkveehouders. Niet omdat die bang zijn met hun laarzen eens een keertje in de poep te trappen, maar omdat de parasiet abortus kan veroorzaken bij runderen.

Neospora caninumwerd – zegt wikipedia – werd voor het eerst ontdekt in 1984 bij honden. Hij is ‘de eindgastheer’ voor deze parasiet. Via zijn ontlasting kan de parasiet ook in runderen terecht komen wat abortus veroorzaakt. De parasiet, zo zeggen de meldveehouders, is zelfs al de belangrijkste oorzaak van abortus bij melkvee. En dat leidt tot economische schade.

De oproep is duidelijk: ook in het buitengebied de hond aan de lijn, en als die poept, het drolletje meenemen.

Lees ook

Open huis bij Pop Rock Factory

RAALTE – Pop Rock Factory houdt zaterdag 25 september een open huis. Tussen 14.00 en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.