haen over en uit

Vakantie! De hitte slaat toe, de Tour is voorbij en de miljoenen in het voetbal blijven rollen.

Verbazingwekkend dat profclubs, die toch bedrijven zijn, toch steeds weer pogingen doen bij overheden (dus belastingbetalers) om steun te krijgen voor bouw of verbouw van stadions. Feijenoord denkt met een nieuw en groter stadion beter te gaan voetballen, Heracles wil steun voor een nieuw stadion en Go Ahead Eagles kreeg een helder antwoord van de gemeente: geen cent!

Ik heb me steeds afgevraagd hoe, ook in Zwolle, een betonkolos kan worden neergezet voor pakweg 30 voetbalwedstrijden per jaar. Dus 30 x 2 uur, plus een voorprogramma van een uur. Nog geen 100 uren voetbal per jaar en daar bouw je iets voor dat minimaal 50 miljoen kost.

Clubs hebben zelf geen geld om in te investeren, maar wel salarissen voor de spelers waar de gemiddelde Nederlander erg hard voor moet weren. We vallen massaal over de 5 miljoen bonus van een directeur die na 10 jaar het bedrijf verlaat, maar mekkeren niet over de bedragen in het voetbal. Volgend jaar de WK in Brazilië: ga jij ook?

Het goedkoopste kaartje kost € 170,= dus als je alle wedstrijden van Oranje wilt zien, mag je hopen dat Oranje na de eerste ronde weer naar huis mag. Halen ze de finale, dan betaal je voor het goedkoopste kaartje € 700,= . Dus Oranje in de finale en alle wedstrijden zien?

Begin maar te sparen voor die € 2.200,= exclusief reis- en verblijfskosten. Maar zeur dan ook nooit meer over de crisis. De protesten in Brazilië tegen de stekeblinde en stokdove FIFA hebben geen zier uitgehaald. Het gaat niet om het voetbal, het gaat slechts om de poen.

Wij hollen er achter aan, betalen wat men vraagt voor een kaartje en intussen maar zeuren over de crisis, de benzine die 5 cent duurder wordt, de pensioenen die € 20,00 per maand minder worden, de voedselbank die te weinig voedsel heeft enzovoort enzovoort.

Hoe komt het dat we geen onvertogen woord mogen zeggen over de geldwolf voetbal en de salarissen in dat wereldje? Hoe komt het dat de NOS wel de volledige wedstrijden uitzendt van de EK-vrouwenvoetbal? Of de Confederation Cup? Antwoord: geld!

O ja, dat EK-vrouwenvoetbal: wij gaan voor niets minder dan de finales! Ik hoor het de meiden nòg zeggen.

Twee weken en drie wedstrijden later zitten de vrouwen waarschijnlijk ergens aan het strand. Geen doelpunt gescoord in 270 minuten voetbal. De wedstrijden live uitgezonden plus een uur voor- en nalullen. Uiteindelijk verlies je ook nog van een land dat net zoveel vrouwen als inwoners als Nederland voetbalsters heeft. Over en uit dus, exit vrouwenvoetbal.

Advies aan de NOS: steek je geld in sporters die wel zonder al te veel geld uitstekend presteren! Zij verdienen dit. Het argument dat er te weinig belangstelling is voor andere sporten is een waardeloos excuus. Er is ook geen belangstelling voor vrouwenvoetbal, kijkend naar de lege tribunes tijdens de EK en de lege tribunes bij wedstrijden van de Twente-vrouwen, waar RTV Oost live verslag doet.

Geen gemeenschapsgeld in betonkolossen, geen geld in vrouwenvoetbal, geen geld in toernooien waar geen Nederlandse teams deelnemen. Ik ben van mening dat dan al die andere sporten ook sportieve mediakansen krijgen. Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.