goos lier als het er maar mooier op wordt

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland laat zijn licht met enige onregelmatigheid schijnen over Salland. Geen geschiedkundig verhaal, maar meer een ‘huidige stand van zaken’ om vandaar uit naar de toekomst te kunnen kijken. Want het platteland gaat er snel anders uit zien. Minder boeren, dat is zeker. Maar wat dan wel? Andere bedrijvigheid? Toerisme? Natuur? Deze week vertelt Goos over de ruimtelijke ontwikkelingen.

Alles mag als het er maar mooier op wordt is tegenwoordig het uitgangspunt in de ruimtelijke ordening. De partij die vroeger bekend stond als de grote boeman, de provincie Overijssel, roept dat het aller hardst. De nieuwe termen zijn ontwikkelingsplanologie en uitnodigingsplanologie. Ontwikkelingsplanologie is het tegenovergestelde van toelatingsplanologie. Bij toelatingsplanologie gaat de overheid heel precies uitmaken wat wel en wat niet kan op een bepaalde plek. En nu is het volgens de provincie de bedoeling dat gemeenten het zo gaan regelen dat alles mag als het er maar mooier op wordt. En eigenlijk gaat dat nog niet ver genoeg, burgers en bedrijven moeten worden uitgenodigd om te gaan bouwen en te investeren, vandaar de term ontwikkelingsplanologie. De provincie heeft haar beleid ten aanzien van ontwikkelings- en uitnodigingsplanologie in het buitengebied vastgelegd in het beleidsstuk Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO).

Nu, is het de grote vraag of u dat al gemerkt heeft. De gemeenten in Salland doen ook aan ontwikkelingsplanologie. De gemeente Deventer heeft het op de website over de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving. Als je even verder kijkt blijkt dat de naam KGO er op is geplakt, maar dat er verder de laatste jaren niet zo heel veel veranderd is. Hoe dan ook de Sallandse gemeenten willen ook ontwikkelingsgericht bezig zijn.

Maar nogmaals, merkt u het. U bent degene die een schuur bij wil bouwen, u bent degene die een paar extra kampeerplekken wil en u bent degene die een extra huis bij wil bouwen voor opa en oma die niet meer naar het verzorgingshuis kunnen. Ik ken initiatiefnemers die aangeven dat het in de werkelijkheid nog niet zo gemakkelijk gaat.

Maar nu even het volgende. Het is natuurlijk gemakkelijk om de gemeente op de hak te nemen. Bij ontwikkelingsplanologie hoort ook dat niet iedereen het er over eens is/kan zijn dat het er mooier op is geworden. Er hoort ook bij dat het een keer fout uitpakt. Kunt u daar ook mee omgaan!

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.