gevaar door muziek op de fiets

Nu de zomer toch echt is begonnen – al weet je het in ons land natuurlijk nooit zeker – pakken steeds meer mensen de fiets. Naar het werk, naar de stad of gewoon om de benen wat beweging te geven. Nu is er met de drukte op de fietspaden ook de nodige oplettendheid geboden. Toch is er vooral bij jongeren op de tweewieler juist vaak sprake van onoplettendheid. De oorzaak? Muziek.

Waar al langer bekend is dat deze groep de muziek op maximaal volume door hun oortjes laat knallen, is er nu nog een probleem bij gekomen: de in-ear-oordoppen. Deze doppen gaan dieper in het oor waardoor je, zonder dat er überhaupt muziek doorheen komt, bijna geen omgevingsgeluid meer waarneemt. Goede kwaliteit muziek? Jazeker. Gevaarlijk? Des te meer!

Afgelopen week fietste een stel uit de regio achter een meisje met de genoemde oordoppen. Toen het stel de bellen luidden leek de inhaalpoging prima te verlopen, aangezien het meisje een stukje naar rechts uitweek. Maar op het moment dat ze daadwerkelijk inhaalden, besloot het meisje weer het midden van het fietspad te kiezen. De voorste van het stel kon nog een corrigerende stuurbeweging plaatsen en de remmen inknijpen, maar voor de achterste kwam de manoeuvre te onverwacht. Zij ging onderuit en belandde in de berm met gekneusde ribben en een pijnlijke nek en schouder als gevolg.

De (harde) muziek in combinatie met de in-ear-oordoppen was niet alleen de oorzaak dat het meisje de bel niet had gehoord, zelfs het vallen van haar medeweggebruiker was haar volledig ontgaan. Ze stapte dan ook niet af om zich te verontschuldigen of de vrouw op de been te helpen. Nee, ze fietste nietsvermoedend door.

Fietsen met dit weer is natuurlijk heerlijk, voor jong en oud. En met muziek luisteren tijdens het trappen is ook niets mis. Maar de combinatie maximaal volume en in-ear-oordoppen, dat zorgt voor gevaar op het fietspad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.