edwin tijs sallandse boer 2013

Edwin Tijs en Wilma Zwiers hebben samen drie kinderen van 14, 12 en 7 jaar. Edwin heeft een varkensbedrijf met 480 zeugen en 3900 vleesvarkens. Diergezondheid is een belangrijk item; er worden al 25 jaar geen nieuwe dieren binnengehaald, nieuwe zeugen worden op het bedrijf zelf gefokt. Alle biggen groeien op het bedrijf op tot vleesvarkens, zodat het bedrijf niet afhankelijk is van wisselende biggenprijzen.

Het bedrijf onderscheidt zich van andere varkensbedrijven op het terrein van voeding. Al vanaf 1974 worden restproducten uit de levensmiddelenindustrie gebruikt; sinds 2001 ook in een 1 op 1 relatie rechtstreeks van meerdere levensmiddelenbedrijven en sinds vorig jaar worden ook verschillende granen ingekocht, zelf gemalen en verwerkt. Op de grond wordt maïs verbouwd om als CCM te voeren. Al met al geeft deze manier van werken veel extra werk maar ook onderscheidend rendement doordat er tot op detail kan worden gestuurd.

Edwin is een groene boer. Hij heeft 400 zonnepanelen op zijn stallen liggen (bijna 700 m2) die bijna 100.000 KWh stroom per jaar produceren.

Naast het bedrijf is Edwin ook maatschappelijk actief. Van 1994 tot 2002 was hij bestuurslid van de NVV regio Salland. Sinds 2011 is hij voorzitter van UniFar, een vereniging van varkenshouders die gezamenlijk inkoopt en verkoopt. Van 2001 tot 2010 was hij voorzitter van Plaatselijk Belang Luttenberg en daarbij voorzitter van werkgroep Vitaliteit in Luttenberg. Deze werkgroep heeft zich ingezet voor, volgens Edwin, de mooiste sporthal van de gemeente Raalte en omstreken, het opzetten van een brede school en de modernisering van Elckerlyc. En via een klankbordgroep is hij nog steeds betrokken bij de ouderenzorg in Maria-Oord.

De tradities van het Sallandse Oogstfeest spreken Edwin aan. Het is een oogstdankfeest, waarbij via het oogstgaveproject ook aandacht wordt besteed aan mensen die het minder goed hebben. De Sallandse Boer is van oudsher tijdens Stöppelhaene de ambassadeur van het oogstgaveproject, dit jaar is het thema van de oogstgave ‘Van kansloos naar kansrijk’ voor het Greenhouse project van de Oasis-school in Kenia. De hele opbrengst gaat naar het project en Edwin hoopt dan ook dat de oogstgave ook dit jaar minstens 30.000 euro zal opbrengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.