dorpsbos raalte heeft alvast een bijenhuis

Een bos aanleggen gaat niet zo snel. Althans, bomen in de grond zetten kun je nog een keer voor elkaar krijgen, maar dan wachten tot het een bos wordt, dat duurt even. Zo gaat het met het dorpsbos van Raalte ook. Het bos is er al, maar eigenlijk ook weer niet.

Als je Raalte Noord vanuit basisschool De Linderte over de Raarhoeksweg richting de Flierefluiter uitrijdt, zie je aan je linkerhand een verhoogd plateau. We schreven in 2009: “Over een jaar of drie is dat een uitkijkpunt op de noordelijke hoek van het dorpsbos. Je kijkt dan over het glooiende landschap van de Raarhoek en ’t Hogebroek.”

En ook schreven we: “Het Raalter dorpsbos gaat niet eerder dan over twee jaar open. Als we dat al halen,” rekt Henny Rodijk, beleidsambtenaar van de gemeente Raalte, al een beetje tijd, “want we willen eerst dat de aanplant kans krijgt zich te ontwikkelen, niet meer kwetsbaar is. Dan is het publiek welkom.”

We zijn er vorige week een kijkje wezen nemen. Het is immers al openbaar toegankelijk. Maar je hebt meer de indruk in een groot weiland te lopen dan in een bos. Je komt paaltjes tegen die doen vermoeden dat er ooit een pad langs komt. Het uitkijkpunt geeft inderdaad zicht over de velden van de Raarhoek, maar dan moet het gras wel gemaaid zijn, want dat is ongemaaid manshoog en voor meegenomen kinderen niet toegankelijk. De knotwilgen vormen al wel een trotse entree vanaf de Raarhoeksweg.

En in het voorjaar is er een enorme bijenhuis neergezet waarin wel twintig kasten kunnen. Vandaar ook dat zolang gewacht is met het maaien van het gras. Want tussen dat gras stikt het van de veldbloemen, waarin bijen hun avondeten vinden. IVN Raalte heeft er ook nestkasten hangen. Maar dat lijkt in die weelderige natuur toch een beetje overbodig. Zouden vogels zich zelf niet redden?

Het dorpsbos is basis van een groene zone die Raalte aan haar noordkant aanlegt. Nu het wandelpadennetwerk van Salland geopend is, zijn ook de oevers van veel weteringen toegankelijk. Daardoor is die groene zone feitelijk al helemaal klaar. Je kunt vanaf Raalte Noord zo doorsteken naar landgoed het Reelaer en van daar alle kanten uit die je maar wil, dwars door de natuur naar Heino, Lemelerveld of Dalfsen.

Wie een kijkje gaat nemen in ‘het bos’ kan wat hebben aan het aanplantidee er achter. Een groot deel moet twieg worden. Wilgenboomjes die om de zoveel tijd gekapt worden. En je ziet veel soorten riet en gras, soorten die goed tegen natte voeten kunnen, want het is er drassig. Dat komt door kwelwater van de Sallandse Heuvelrug.

Je kunt er al wandelen, maar bos mag je het nog niet noemen. Dat komt vanzelf wel. En niet schrikken als er een ree onder je voeten vandaan springt, die hebben daar hun ‘huisje boomje beestje’ ingericht.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.