deelauto nieuwe service voor lettele

Dit initiatief is ontstaan uit de gedachte van samen leven is samen delen. Waarom niet een dure investering samen met anderen delen? Dat is goed voor de gemeenschapzin, voor de leefbaarheid en het milieu in Lettele, maar ook voor je eigen portemonnee.

Initiatiefnemer Victor Munster stond voor de keuze om een andere auto aan te schaffen, maar realiseerde zich dat hij de auto beperkt zou gebruiken. Hij besloot daarom zijn nieuwe auto beschikbaar te stellen voor heel Lettele. “Een eigen auto staat vaak stil. Gemiddeld gebruikt een auto-eigenaar z’n auto één uur per dag. Waarom veel geld uitgeven als je op deze wijze samen gebruik kunt maken van een dorpsauto?

Autodelen is dan een ideale oplossing. Mijn auto mag iedereen gebruiken. Dat is goed voor de mobiliteit van mensen, dus ook voor de leefbaarheid van Lettele. Bovendien draagt het bij aan de duurzaamheid van Lettele. Er zijn minder auto’s nodig,” aldus Victor Munster.

De deelauto Lettele is een Citroen Berlingo Multispace en biedt ruimte aan vijf personen. De auto heeft een grote laadruimte en een trekhaak. Uit administratieve overwegingen is de deelauto Lettele ondergebracht bij de organisatie MyWheels. Om de auto te gebruiken moet de huurder zich eerst registreren via staging2.mywheels.nl. Als garantiestelling voor het gebruik van de auto betaalt de huurder een borg van 250 euro. Ook is het nodig een scan van het rijbewijs van de bestuurder aan te leveren. Zodra de aanmelding goedgekeurd is, kan de deelauto online gereserveerd worden. De gebruikskosten zijn 4 euro per boeking.

Daarnaast wordt de gebruikstijd en het aantal kilometers berekend. Het uurtarief bedraagt 2,50 euro en de kilometerprijs is 0,25 euro. De auto staat geparkeerd op het terrein van café restaurant De Koerkamp naast de geldautomaat.

Het gebruik van de deelauto Lettele geeft veel voordelen. De gebruiker heeft geen zorgen over kosten voor verzekering of onderhoud van de auto. Ook kan de gebruiker gratis tanken. De bestuurder heeft dus wel de lusten, maar niet de lasten van de auto. Voor Lettele betekent de deelauto voor veel mensen extra mobiliteit en gemak. De deelauto kan ook ingezet worden door Vrijwilligersknooppunt Lettele om mensen bijvoorbeeld naar de dokter of ziekenhuis te brengen. Verder kunnen verenigingen de auto gebruiken voor vervoer van mensen en materialen.

Het gebruik van een deelauto is ook duurzaam. Minder auto’s betekent minder gebruik van grondstoffen, ruimte en minder afval. Het blijkt ook dat bij gedeeld autogebruik mensen veel minder vaak de auto nemen dan wanneer ze er zelf een hebben, omdat de kosten per rit zichtbaar worden. Uit statistieken blijkt dat het aantal autokilometers fors vermindert door het rijden in een deelauto.

Het idee voor de deelauto Lettele heeft alle medewerking en steun gekregen van Lettelese ondernemers. De initiatief is mede mogelijk gemaakt door Cafe Restaurant De Koerkamp, Autobedrijf Wim Wagemans, Sign Solutions, My Wheels, Centraal Beheer Achmea, Te Riele Olie, Haaxman Communicatie, Werkgroep Duurzaam Lettele en Munster Lettele BV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.