column goos lier krimp

Een beproefde methode voor beleidsmakers is geweest het ontkennen van krimp of dat het mogelijk zou kunnen zijn om de krimp af te wenden op de buurgemeenten. Vorige week hoorde ik nog een Sallandse bestuurder zeggen als wij maar huizen blijven bouwen, dan komen de bewoners van zelf wel.

Met het praten over ‘wij’ wordt dan vaak even vergeten dat particuliere ontwikkelaars geacht worden er geld in te steken. Ook al hebben ‘wij’ gezegd dat er in de periode 2010-2014 vijfhonderd woningen in de gemeente Olst-Wijhe bij moeten komen, dat wil niet zeggen dat ze er nu staan.

Uit de officiële berekeningen schijnt dat de gemeente Olst-Wijhe extra krimpt, vooral in vergelijking met de gemeenten Deventer en Zwolle. De extra krimp zou goed te maken kunnen hebben met het feit dat er in de gemeente Olst-Wijhe de afgelopen 20 jaar behoorlijk veel gebouwd is en er nu relatief veel schoolgaande kinderen zijn. Het is bekend dat een groot deel van de schoolgaande kinderen de komende tien jaar Salland gaat verlaten om elders te studeren. Helemaal niets mis mee. Een deel er van komt terug en er zullen ook jonge gezinnen van elders komen.

Hoe dan ook de kans dat we toch gaan krimpen blijft aanwezig. De grote vraag is nu of krimp erg is. Krimp is erg als een gemeente uitgaat van groei. In dat geval ontwikkel je je voor leegstand. Er komen te grote sporthallen, kulturhuzen en scholen en er wordt onnodig veel grond aangekocht en bouwrijp gemaakt. Het probleem van de afgelopen jaren is de abrupte ommekeer van de stemming op de huizenmarkt.

Maar nog steeds is er de vraag of krimp erg is. Ik ben geneigd te zeggen: ‘waar hebben we het over’. Er doen zich zo veel veranderingen voor in een samenleving over een periode van tientallen jaren. Een krimp van enkele procenten kunnen we echt wel aan. En de situatie kan soms ook maar zo in eens weer veranderen. Stel, die derde brug ten noorden van Deventer komt er, dan komt de plaats Olst zo in eens een stuk dichter bij Apeldoorn, Amersfoort en de Randstad te liggen. Ik weet niet of we er blij mee moeten zijn, maar zo’n brug kan grote invloed hebben.

De uitdaging van krimp is de bestaande voorraad huizen zo goed mogelijk klaar te maken voor de toekomstige behoeften. Als dat al rampspoed is… (wordt vervolgd).

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.