boetelerveld gaat op de schop

Maandag 15 juli start Landschap Overijssel met de werkzaamheden ter verbetering van de waterhuishouding op het Boetelerveld. Door de maatregelen kunnen de natuurwaarden in het Boetelerveld zich herstellen. Zo wordt een aantal aanwezige greppels gedempt en wordt het bos gedeeltelijk gekapt. Dit alles is verteld tijdens een informatiebijeenkomst waar zo’n twintig belangstellenden vanuit de omgeving op af kwamen.

Na 15 juli wordt gestart met de kap van het bos. Halverwege augustus starten de overige werkzaamheden zoals het plaggen van gekapte stukken, het aanbrengen van een leemlaag in de poelen en het dempen van de greppels. Bij het dempen van de greppels gaat het hier om de greppels die in het Boetelerveld liggen. De sloot tussen het Boetelerveld en de omliggende landbouw blijft bestaan. De werkzaamheden worden dit najaar afgerond.

Verdroging

Het Boetelerveld is verdroogd. Een deel van deze verdroging kan worden opgelost door in het Boetelerveld een aantal herstelmaatregelen uit te voeren. Door de aanwezige greppels treedt er nu verdroging op in dit natuurgebied. Het kalkrijke grondwater komt nu niet meer voldoende hoog te staan, waardoor er verzuring optreedt. Daarnaast is door het groeien van naaldbos, de verdamping toegenomen. Ook dit leidt tot minder aanvulling van het grondwater. De oorspronkelijke natte heide vergrast hierdoor, met gevolg dat kenmerkende planten en dieren onder druk komen te staan.

Hinder voor bezoekers

Bezoekers van het Boetelerveld kunnen enige hinder ondervinden van de werkzaamheden. Ook kunnen de paden tijdelijk wat minder goed begaanbaar zijn. Deze worden aan het eind van de werkzaamheden in het najaar hersteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.