ben jij klaar voor de zon

Tijdens het mooie weer kunnen er een heleboel mooie plaatjes geschoten worden. Frank Smit van De Fotograaf in Raalte geeft als tip dat het vooral belangrijk is dat de camera schoon is als je de zon in gaat om foto’s te maken. Frank: ‘‘Poets zo weinig mogelijk, maar wanneer het nodig is, gebruik dan eerst een luchtpompje. Wanneer dit niet genoeg is, gebruik dan een microvezeldoekje met eventueel een beetje lensvloeistof. Gebruik nooit een zakdoek of brillendoekje!’’

Voor spiegelreflexcamera’s heeft Frank een extra tip: ‘‘De sensor van deze soort camera is ook stofgevoelig, zeker wanneer je regelmatig van lens verwisselt. Er zijn verschillende producten in de handel waarmee je zelf de sensor schoon kun maken, maar ik raad dit af. Een sensor-reiniging hoef je maar heel af en toe te doen en vraagt wel wat vaardigheid. Dat kun je beter aan de professional overlaten. Als je je toestel namelijk op een verkeerde manier schoonmaakt kan het leiden tot dure reparaties of zelfs onbruikbaarheid van het toestel’’.

Is het een keer iets minder mooi weer? Niet getreurd, dat is juist leuk voor de afwisseling. Frank: ‘‘Blauwe, wolkeloze hemels helpen misschien wel bij een doordeweeks strandplaatje, maar zijn ondertussen zó uitgemolken dat ze behoorlijk saai zijn geworden. Wat dacht je echter van een dreigende wolkenlucht met alle schakeringen tussen donkergrijs en melkwit, of wat dacht je van dichte mist waarin nog net een boom te onderscheiden is, of een gierende wind die op een woelige zee opgezweepte schuimkoppen tovert?’’

Is het een bewolkte dag, grijs en zonder zon? Haal dan je macrolens boven en kijk eens naar bloemen en planten. Frank: ‘‘De natuur toont zich in al haar details en in de volheid van haar echte kleuren. Geen, door een te felle zon, scherpe, donkere schaduwen meer die afgewisseld worden met al te gemakkelijk overbelichte partijen. Juist in zo’n omstandigheden krijgen je foto’s impact!’’

Als die mooie plaatjes kun je vervolgens insturen bij de fotoactie ‘Nieuw leven’. Meedoen kan heel gemakkelijk via fotograaf.sallandcentraal.nl. Hier vind je ook de deelnemende foto’s. De winnaar wint een fotoshoot in de studio van De Fotograaf Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.