verzelfstandiging markt olst en wijhe

De marktondernemers en de gemeente willen de weekmarkten in Olst en Wijhe verzelfstandigen. Ze willen toekomstgerichte markten waarbij de klant centraal staat. Nu worden de markten door de gemeente georganiseerd en uitgevoerd. Nadat de marktgelden kostendekkend waren geworden, namen de ondernemers het initiatief om deze taak van de gemeente over te nemen. “Wij kunnen het zelf ook wel regelen en vast goedkoper dan de gemeente”, was de gedachte. Met hulp van de gemeente hebben ze een businessplan gemaakt voor de markten. De burgemeester en de wethouders zijn enthousiast en hopen op verzelfstandiging per 1 juli.

Het uitgangspunt van de verzelfstandiging is minder regels en meer ruimte voor ondernemerschap. De gemeente erkent dat een private partij met kennis van de branche waarschijnlijk beter in staat is om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en efficiënter op nieuwe trends in te spelen. De burgemeester en wethouders stellen daarom aan de raad voor om de Marktverordening en de standplaatsvergunningen af te schaffen. In plaats daarvan sluit de gemeente een overeenkomst met de “Stichting Markt van Morgen” over het gebruik van het marktterrein tijdens marktdagen. Hierin worden alleen afspraken vastgelegd die te maken hebben met de veiligheid en de openbare orde. De stichting voert dan de markten uit volgens het businessplan en sluit hiervoor overeenkomsten met de marktkooplieden. De stichting bepaalt zelf hoe er vorm en inhoud wordt gegeven aan de markt. De gemeente heeft dan geen bemoeienis meer met de samenstelling van de markt, de branchering, het uiterlijk van de kramen of met de hoogte van het marktgeld.

Op vrijdag 31 mei bezocht wethouder Cor van den Berg de weekmarkt in het centrum van Olst, waar hij het voorstel om de markt te verzelfstandigen toe heeft gelicht. Hij maakte hierbij gebruik van de nieuwe buurtbusroute tussen Wijhe, Raalte, Broekland en Olst. De routes van de buurtbus zijn zo gepland dat deze een goede aansluiting op elkaar hebben en reizigers gemakkelijk tussen Wijhe, Raalte, Broekland en Olst kunnen reizen. Kijk voor routes en tijden van de buurtbus op staging2.buurtbuswijheraalte.nl.

Op de raadsvergadering van 10 juni spreekt de gemeenteraad zich uit over het voorstel om de markten te verzelfstandigen. Wie gebruik wil maken van het spreekrecht, dient dit uiterlijk op 10 juni voor 12.00 uur kenbaar te maken bij de raadsgriffier, telefoonnummer 140570.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.